Ziua Mondială a Obezității - 4 martie 2023. Măsuri de prevenție a obezității

Data publicare: Sambata, 04 Martie, 2023 Total: 605 accesari

Ziua Mondială a Obezității - 4 martie 2023. Măsuri de prevenție a obezității

Ziua Mondială a Obezității, o inițiativă a Federației Mondiale a Obezității, a fost lansată în anul 2015 pentru a stimula și susține soluții practice, pentru a sprijini oamenii să obțină și să mențină o greutate sănătoasă, să efectueze un tratament adecvat și astfel să scadă numărul de cazuri de obezitate.


Obezitatea este o condiție medicală caracterizată prin creșterea greutății corporale pe seama țesutului adipos (printr-o valoare a indicelui de masă corporală ≥ 30kg/m2) .


Obezitatea are consecințe negative importante asupra calității vieții, fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, endocrine, unele forme de cancer, depresie etc.


Complicații ale obezității sunt: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2, sindromul metabolic (o combinație de hiperglicemie, hipertensiune, hipertrigliceridemie și colesterol HDL scăzut), accidentul vascular cerebral , ficatul gras non-alcoolic, afecțiuni ginecologice (de exemplu infertilitate, cicluri neregulate), disfuncția erectilă și probleme de sănătate sexuală, tulburările respiratorii, inclusiv apneea de somn, afecțiuni ale veziculei biliare, osteoartrită.


Măsuri de prevenție care pot fi adoptate de fiecare persoană:


-să limiteze aportul de energie provenit din consumul de grăsimi și zaharuri
-să crească consumul de legume, fructe și de cereale integrale
-să se implice în desfășurarea de activitate fizică regulată – copiii timp de 60 de minute pe zi, iar adulții cel puțin 150 de minute în decursul unei săptămâni.


Măsuri de prevenție care pot fi implementate la nivel de societate:


-reglementări și acțiuni care să susțină oamenii să facă alegeri alimentare sănătoase
-acțiuni care să susțină persoanele să efectueze activitate fizică regulată