Proiect de lege pentru facilități acordate zonelor libere

Data publicare: Marti, 28 Februarie, 2023 Total: 548 accesari

Proiect de lege pentru facilități acordate zonelor libere

Aradul a beneficiat de-a lungul anilor de funcționarea unor zone libere care au contribuit la dezvoltarea economiei locale. În urma dialogului cu operatorii și concesionarii din Curtici, deputații PNL Glad Varga și Sergiu Bîlcea au inițiat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.84 din 21 iulie 1992 privind regimul zonelor libere.

 

„Am propus introducerea unor facilităţi fiscale de zonă liberă după modelul celor oferite de alte state comunitare, spre exemplu Lituania, scutirea regiei de la plata impozitului pe clădirile intrate în proprietate la încheierea contractelor de concesiune, pe perioada cât acestea nu sunt supuse închirierii sau concesiunii, scutirea operatorilor economici din zona liberă de la plata impozitului pe clădirile şi terenurile închiriate sau concesionate, introducerea posibilităţii de a fi amenajate spații de cazare temporare pentru angajaţii operatorilor economici din zona liberă, cu caracter de locuinţe de serviciu, posibilitatea ca administraţiile zonelor libere şi operatorii să se asocieze cu persoane fizice sau juridice în scopul desfăşurării activităţii proprii, posibilitatea de arendare a terenurilor libere, neconcesionate şi neînchiriate în vederea obţinerii de venituri aferente acestor terenuri”, a anunțat deputatul Glad Varga.

 

„Am discutat cu firmele din zonă și considerăm că legislația trebuie adaptată nevoilor acestora, de exemplu pentru a permite cazarea personalului în interiorul zonei libere și pentru scăderea costurilor cu transportul angajaţilor. Suntem atenți la nevoia unor firme de a reloca activitatea în condițiile războiului din Ucraina, la nevoia de a atrage forță de muncă de la distanțe mai mari. Considerăm că legislația trebuie adaptată realității economice și oportunităților conferite de contextul internațional și regional”, a declarat deputatul Sergiu Bîlcea.