Un micălăcean a vrut să-și facă magazin la parterul blocului dar fără autorizație de construire. S-a ales cu amendă și dosar penal

Data publicare: Miercuri, 22 Februarie, 2023 Total: 881 accesari

Un micălăcean a vrut să-și facă magazin la parterul blocului dar fără autorizație de construire. S-a ales cu amendă și dosar penal

În această săptămână, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au întocmit o sesizare penală în vederea înaintării către Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, pentru continuarea lucrărilor de către proprietarul unui imobil de pe strada Abrud, după rezoluția agenților constatatori prin care s-a dispus desființarea lucrărilor de construcții executate fără autorizație de construire pe domeniul public.

 

Astfel, în data de 11 ianuarie 2023, a fost întocmit un proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției în cuantum de 1.500 lei, în urma constatării construirii unor trepte din beton, la exteriorul unui apartament, pe spațiul verde, ridicate până la nivelul parterului, respectiv realizării unor trasee electrice noi în pardoseală și pereți, precum și desființării unui perete interior.

 

Pentru toate aceste lucrări, RNS, în vârstă de 52 de ani, nu a solicitat autorizația de construire Primăriei Municipiului Arad, prin urmare, pe lângă amenda aplicată, agenții de poliție locală din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad, au dispus măsura complementară de desființare a construcției realizate pe domeniul public, până în data de 01 februarie 2023.

 

Totodată, s-a recomandat proprietarului imobilului înaintarea documentației tehnice la PMA până la data de 30 iulie 2023, pentru lucrările din interiorul apartamentului, în vederea obținerii autorizației de construire, în condițiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru lucrările ce îndeplinesc condițiile de autorizare, respectiv desființarea acelor lucrări ce nu îndeplinesc condițiile de autorizare.

 

Situația semnalată ar trebui să pună pe gânduri orice proprietar care a construit fără autorizație sau care plănuiește să ridice o construcție cu nerespectarea legii, autoritățile de control odată cu aplicarea amenzii, dispunând și punerea în acord cu legea. În acest sens, cel amendat va trebui să facă demersuri în vederea obținerii documentelor obligatorii pe care nu le-a solicitat la termen, respectiv să procedeze la desființarea construcțiilor pentru care nu se mai poate urma procedura autorizării.

 

Executarea de lucrări de construcții fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia este calificată de legea mai sus menționată drept contravenție, iar în anumite cazuri, drept infracțiune, fapta fiind sancționată, după caz, fie cu amenda contravențională, fie cu închisoarea sau amenda penală. Cuantumul amenzii contravenționale se încadrează între 1.000 și 100.000 lei.