Președintele american Joe Biden a efectuat o vizită surpriză la Kiev

Data publicare: Marti, 21 Februarie, 2023 Total: 1293 accesari

Președintele american Joe Biden a efectuat o vizită surpriză la Kiev

Președintele american Joe Biden a mers luni, 20 februarie, la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, într-o vizită surpriză.

 

Este prima deplasare a lui Biden în Ucraina, de la începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape un an, fiind o surpriză, în condiţiile în care Casa Albă anunțase că preşedintele nu are de gând să meargă şi în Ucraina, cu ocazia vizitei sale în Polonia.

 

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucraienilor despre semnificaţiile simbolice, dar şi pragmatice ale vizitei istorice de care au avut parte în cursul zilei la Kiev - cea a preşedintelui american Joe Biden -, el subliniind, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia rusă, că victoria trebuie obţinută în acest al doilea an al războiului şi că miza nu este numai soarta ţării, ci întreaga ordine mondială.

 

Președintele american Joe Biden s-a concentrat intens, în discuțiile cu Volodimir Zelenski, pe ceea ce s-ar putea întâmpla pe câmpul de luptă în lunile următoare, întâlnirea având loc într-o „conjuctură critică” - în timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă de primăvară, iar Ucraina speră să recupereze teritoriul confiscat în ultimele 12 luni, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, citat de CNN.

 

„Au discutat despre următoarele luni pe câmpul de luptă și despre ce capacități are nevoie Ucraina pentru a putea reuși. Au vorbit despre nevoile Ucrainei în ceea ce privește energia, infrastructura, nevoile umanitare. Și au vorbit și despre partea politică”, a spus Sullivan.