Zorro și Robin Hood sărbătoriții momentului. 20 februarie: Ziua Mondială a Justiției Sociale

Data publicare: Luni, 20 Februarie, 2023 Total: 763 accesari

Zorro și Robin Hood sărbătoriții momentului. 20 februarie: Ziua Mondială a Justiției Sociale

Organizația Internațională a Muncii (OIM), agenție specializată a ONU, a adoptat unanim, pe 10 iunie 2008, Declarația despre Justiția Socială pentru o Globalizarea Dreaptă. Aceasta a fost cea de-a treia declarație majoră de principii și politici adoptată de Conferință Internațională a Muncii de la constituirea, în 1919, a Organizației Internaționale a Muncii. Ea s-a bazat pe Declarația de la Philadelphia din 1944 și Declarația despre Principiile și Drepturile Fundamentale ale Muncii din 1998.

 

Declarația din 2008 a reprezentat o puternică reafirmare a valorilor OIM. Aceasta a fost rezultatul consultărilor tripartite ce au început în urma Raportului Comisiei Mondiale despre Dimensiunea Socială a Globalizării. Prin adoptarea acestui text, reprezentanții guvernelor, angajatorilor și organizațiilor lucrătorilor din 182 de state membre ale ONU au accentuat rolul cheie al organizației tripartite în facilitarea progresului și justiției sociale în contextul globalizării.       

  

Adunarea Generală a ONU a recunoscut că dezvoltarea și justiția socială sunt indispensabile pentru obținerea și menținerea păcii și securității în și între națiuni, și că, în schimb, dezvoltarea și justiția socială nu pot fi îndeplinite în absența păcii și securității, sau în absența respectului pentru toate drepturile și libertățile umane fundamentale. 

 

Aceasta a recunoscut, de asemeni, că globalizarea și interdependența deschid noi oportunități în comerț, investiții, aflux de capital și avansarea în tehnologie, inclusiv în tehnologia informației, pentru creșterea economiei mondiale, dezvoltarea și îmbunătățirea standardelor de viață din întreaga lume, în vreme ce, în același timp, rămâne o provocare serioasă, incluzând crize financiare, sărăcie, excluziune și inegalitate în și între societăți, și obstacole considerabile în calea viitoarei integrări și participări totale în economia globală, atât pentru țări în curs de dezvoltare, cât și pentru unele țări cu economiile în tranziție.

 

Pe 26 noiembrie 2007, Adunarea Generală a ONU a declarat că, începând cu cea de-a saizecișitreia sesiuni a Adunării Generale, pe 20 februarie se va sărbători anual Ziua Mondială a Justiției Sociale.

 

sursa: diane.ro