Nu este glumă! De la 1 aprilie se modifică facturile la energie electrică

Data publicare: Joi, 16 Februarie, 2023 Total: 643 accesari

Nu este glumă! De la 1 aprilie se modifică facturile la energie electrică

Potrivit ANRE, facturile emise pentru consumul de energie electrică înregistrat începând cu data de 1 aprilie 2023, pentru toţi clienţii casnici, vor conţine câteva informații noi și importante.

"(...) în vederea actualizării legislaţiei secundare existente în raport cu modificările legislației primare aduse de Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANRE a elaborat şi supune consultării publice Proiectul de Ordin pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.”  

Noul regulament de furnizare a energiei electrice, care a intrat deja în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial în 6 februarie, instituie pentru toți furnizorii clienților casnici, indiferent de tipul de contract, obligația de a emite factura pe același tip de format.

Obligația va intra în vigoare începând cu 1 aprilie, iar toate facturile vor fi emise pe formatul celei de serviciu universal, practic tipul vechi de factură dinainte de liberalizarea pieței de energie electrică.

 

Iată formatul viitoarelor facturi de energie electrică:






Principalele îmbunătăţiri aduse legislaţiei secundare prin Proiectul de Ordin se referă la modificarea:

 

- Contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal

- Condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal

- Modelului de factură aplicabil clienților casnici

- Prețului din oferta de serviciu universal care se aplică pe o perioada de minimum 3 luni.

Va exista şi o anexă a facturii, unde clienţii vor putea găsi informaţii suplimentare în legătură cu modul în care s-a calculat tariful respectiv. Modelul unic de factură a fost pus în dezbatere publică pe site-ul ANRE. Şi ar urma să fie aprobat în următoarele 2-3 săptămâni.