Doliu în fotbalul mondial. A murit Marcos Alonso, fost adversar al Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986

Data publicare: Joi, 09 Februarie, 2023 Total: 1075 accesari

Doliu în fotbalul mondial. A murit Marcos Alonso, fost adversar al Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986

Fotbalul spaniol este zguduit de o veste tragică. În vârstă de 63 de ani, Marcos Alonso a decedat astăzi, 9 februarie, după o perioadă îndelungată de suferință, conform publicațiiilor iberice.

 

Marcos Alonso Pena, adversar al Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a încetat din viaţă, în urma unui cancer, informează agenţia EFE.

 

Marcos Alonso Pena este tatăl lui Marcos Alonso Mendoza, fotbalist care joacă în prezent la FC Barcelona, venit în vara anului trecut pe Camp Nou de la Chelsea şi fiul unui alt fost internaţional, Marcos Alonso Imaz "Marquitos".

 

Spaniolul a jucat la Barcelona între 1982 și 1987, iar ulterior la Atletico Madrid până în 1989, cele două fiind cele mai importante cluburi din cariera lui. A câştigat 5 trofee în perioada în care a îmbrăcat tricoul Barcelonei, după cum urmează: Campionatul Spaniei (1985), Cupa Spaniei (1983), Supercupa Spaniei (1983) și două Cupe ale Ligii Spaniei (1983 şi 1986).

 

A bifat 22 de selecții în naționala de seniori a spaniolilor și a marcat un singur gol. A participat la EURO 1984 și a contribuit la parcursul Spaniei, care a ajuns până în ultimul act, însă a pierdut.

 

După ce și-a încheiat cariera de fotbalist, a rămas aproape de fotbal datorită meseriei de antrenor, iar între 1995 și 2008 le-a condus pe Rayo Vallecano, Racing Santander, Sevilla, Atletico Madrid, Real Zaragoza, Real Valladolid, Malaga și Granada.

 

Numele lui Alonso se leagă și de cea mai mare performanță a unei echipe românești pe plan european, victoria Stelei în fața Barcelonei în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, pentru că tatăl actualului jucător de la FC Barcelona a fost titular și integralist în echipa catalanilor.

 

Partida s-a terminat la egalitate, scor 0-0 și s-a ajuns la loviturile de departajare pentru a desemna campioana europeană de la acea vreme, iar Helmut Duckadam a intrat în istorie apărând 4 penalty-uri consecutive. Ultimul a fost chiar în fața lui Marcos Alonso Pena, cel care jucase la mijlocul terenului în respectiva finală.

 

Marcos Alonso este al 5-lea jucător care a murit dintre cei care au fost pe teren în acel meci de la Sevilla, după Javier Urruticoechea (decedat în 2001), Angel Pedraza (decedat în 2011), Lucian Bălan (decedat în 2015) și Ilie Bărbulescu (decedat în 2020).

 

Foto: Twitter