Ultimul bilanț al cutremurelor din Turcia: 3600 morți, peste 11.000 de răniți și 145 de replici

Data publicare: Luni, 06 Februarie, 2023 Total: 901 accesari

Ultimul bilanț al cutremurelor din Turcia: 3600 morți, peste 11.000 de răniți și 145 de replici

Bilanțul persoanelor decedate în cutremurul care a lovit Turcia, luni dimineață, a ajuns la 3600 de morți, peste 11.000 de răniți, au anunțat autoritățile, însă trebuie precizat că acesta este încă un bilanț care din păcate nu este final, sub dărîmăturile sutelor de clădiri se mai află cu siguranță persoane care nu s-au putut salva. Cutremurul a avut magnitudinea 7,8 și s-a produs în zona de graniță cu Siria, a fost urmat de nu mai puțin de 145 de replici puternice.


Un al doilea cutremur de 7,5 grade a avut loc în jurul pranzului, Seismul s-a produs în aceeași zonă și la aceeași adâncime ca și cel de dimineață.

 

„Sunt probabile victime mari și pagube extinse, iar dezastrul este probabil la scară largă. Populația din această regiune locuiește în imobile care sunt extrem de vulnerabile la cutremure, deși există și structuri rezistente”, a spus Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) în raport.

Raportul estimează, de asemenea, că pierderile economice vor fi probabil între 1 miliard și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.

 

UE a activat Mecanismul de protecţie civilă

Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.


Cele trei aeronave militare românești au ajuns la destinație cu echipele de salvare iar la întoarcere, ele vor repatria 18 cetățeni români care se aflau în Turcia în momentul tragediei.