Din 30 noiembrie 2023, ambalajele returnabile vor avea o garanție obligatorie de 50 de bani

Data publicare: Luni, 06 Februarie, 2023 Total: 2546 accesari

Din 30 noiembrie 2023, ambalajele returnabile vor avea o garanție obligatorie de 50 de bani

Guvernul a amânat până la data de 30 noiembrie 2023 intrarea în funcțiune a sistemului de garanţie-returnare destinat ambalajelor nereutilizabile, prin care comercianții ar trebui să rețină o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs ambalat și pe care să o returneze apoi clienților, după ce a ratat termenul de 1 octombrie 2022.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Sistemul de Garanţie Returnare (SGR) va fi obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor, începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar aceştia au obligaţia de a se înregistra în SGR cu cel puţin 150 de zile înainte de această dată.

„Principalul scop al desfăşurării procedurii de înregistrare în SGR este acela de a se asigura colectarea de către RetuRO, administratorul SGR, a anumitor categorii de date şi informaţii necesare pentru a se putea realiza organizarea efectivă a implementării şi funcţionării în România a SGR.

Colectarea acestor informaţii reprezintă astfel primul pas absolut necesar, printre altele, pentru ca RetuRO să poată pune bazele infrastructurii care va sta la baza SGR în România, precum şi pentru a putea încheia contracte cu producătorii şi comercianţii”, se arată în comunicat.

 

Proiectul aduce o serie de modificări, printre care faptul că se reglementează obligațiile producătorilor de a îndeplini exclusiv în cadrul SGR obiectivele referitoare la deșeurile provenite de la ambalajele SGR. Sistemul de garanție-returnare se bazează exclusiv pe implicarea efectivă a consumatorilor. De aceea este posibil ca o parte din ambalajele folosite să se regăsească în sistemul public de salubrizare. Conform legislației europene din domeniul ambalajelor, obligația producătorilor este să finanțeze procesul de gestionare a deșeurilor provenite de la propriile produse. „Prin intermediul prezentei reglementări, producătorii optează să-și îndeplinească obligațiile pentru produsele ambalate în ambalaje SGR exclusiv prin intermediul SGR, inclusiv pentru a evita atât finanțarea paralelă cât și plata eventualelor penalități prin mai multe sisteme”, arată Executivul.

 

SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanţie de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare (www.returosgr.ro) a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Sistemul a suferit mai multe amânări de-a lungul anilor. Prima lege pentru înființarea acestuia a fost adoptată în 2015, iar termenul de punere în funcțiune era 1 ianuarie 2021. Cum acesta nu a fost respectat, executivul l-a amânat pentru 1 octombrie 2022, termen, la rândul său ratat.