A intrat în vigoare embargoul pe carburanții făcuți din țiței rusesc. Cum îi va afecta pe români aceste noi interdicții

Data publicare: Luni, 06 Februarie, 2023 Total: 631 accesari

A intrat în vigoare embargoul pe carburanții făcuți din țiței rusesc. Cum îi va afecta pe români aceste noi interdicții

România și celelalte țări UE nu mai pot importa motorină din Rusia începând de duminică, zi în care a intrat în vigoare și plafonul de 100 de dolari pe baril pentru produsele premium din țiței vândut către țările non-occidentale.

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că duminică a intrat în vigoare un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicția importului de produse petroliere, în principal, motorină. "Nu există motive de îngrijorare pentru români", a transmis, pe Facebook, Virgil Popescu.

 

„Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, a anunțat ministrul Virgil Popescu, pe Facebook.

 

În luna decembrie a anului trecut,  importatorii s-au aprovizionat suplimentar înainte ca interdicția să intre în vigoare pe 5 februarie, așa că embargoul nu ar trebui să provoace o creștere prea mare a prețurilor în perioada următoare, cu atât mai mult dacă plafonul funcționează așa cum a fost prevăzut, iar motorina rusească continuă să curgă către alte țări.

 

Așa cum a anunțat că respectă embargoul pentru petrol, România va respecta și embargoul pe importurile de benzină și motorină rusească. Situația are însă potențialul de a fi delicată pentru noi, cu efect asupra aprovizionării și prețurilor.

România are trei rafinării de petrol. Petromidia (6 mil. tone capacitate) , controlată de grupul kazah KazMunaygas, Petrobrazi (4,6 mil. tone) , controlată de OMV Petrom și Petrotel (2,4 mil. tone) controlată de Lukoil. Prima, cea mai mare, funcționează cu țiței kazah, iar a doua cu țiței extras din România care asigură undeva la maximum două treimi din capacitate, restul se importă, iar din martie nu mai importă decât țiței non-rusesc, porivit declarațiilor oficialilor Petrom. Despre a treia, cea a Lukoil, nu este foarte clar – nici măcar nu se știe la ce capacitate funcționează acum dar, cum România a anunțat că respectă embargoul petrolier, cel mai probabil cât a rafinat a venit din alte surse, non-ruse.

Primele efecte ale embargoului impus de UE importului de produse petroliere ruseşti ar putea apărea în luna aprilie, când şi cererea va înregistra o creştere sezonieră, iar stocurile efectuate în ultima perioadă vor începe să se diminueze, conform analizelor făcute.