Programul Rabla Clasic 2023: Prima de casare crește cu 900 de lei

Data publicare: Vineri, 03 Februarie, 2023 Total: 687 accesari

Programul Rabla Clasic 2023: Prima de casare crește cu 900 de lei

Prima de casare în programul Rabla Clasic va crește cu 15% în 2023, a anunțat marți ministrul Mediului Tanczos Barna. Astfel, luând în calcul o primă de casare de 6.000 de lei în prezent, o creștere cu 15% înseamnă un plus de 900 lei. Ministrul a precizat că va crește bugetul și pentru mașinile electrice.

 

Potrivit ministrului Mediului, prima pentru casarea unei maşini vechi va fi majorată cu 15%. Anul trecut, prima de casare era de 6.000 de lei, ceea ce înseamnă că în 2023 aceasta va ajunge la 6.900 de lei. Cei care aduceau anul trecut două maşini la casat primeau 9.000 de lei, iar acum vor primi 10.350 de lei.

 

Am început pregătirea programelor , şi . În cadrul Programului , care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare” a explicat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

 

Ministrul Mediului susţine că există bani suficienţi pentru majorarea acestei prime de casare. De altfel, a reluat promisiunea de a majora inclusiv bugetul pentru programul Rabla Plus, program destinat maşinilor electrice.

 

“Am început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local. În cadrul programului Rabla Clasic, care oferă acel bonus pentru casarea mașinilor vechi și posibilitatea de cumpărare de mașini cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creștere cu 15% a primei de casare, așa cum și dumneavoastră ați discutat la Dacia, cu ocazia vizitei pe care ați efectuat-o.

 

Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023. În același timp, creștem bugetul pentru mașinile electrice. Conform discuțiilor de acum 2 ani, cu producătorii și importatorii de mărci auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate.

 

Am stabilit împreună cu dânșii, acum doi ani, pe patru ani, un program care ajută atât sectorul, cât și cetățenii în mod special pentru schimbarea autoturismelor vechi. Anul trecut s-au constat evoluții absolut pozitive pe piața auto din România, a crescut numărul de mașini noi înmatriculate, a crescut exponențial numărul de mașini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de mașini second-hand, pentru prima dată după foarte mulți ani.

 

Parcul auto din România se întinerește și am putea spune că la sfârșitul anului 2023 bifăm inclusiv obligația din PNRR – ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de mașini vechi din circulație. Cred că la sfârșitul anului 2023 ținta pentru 2026 va fi atinsă”, a mai declarat ministrul Mediului.

Guvernul nu va mai acorda subvenția de aproximativ 10.000 de euro pentru mașinile care au un preț de peste 75.000 de euro, cu tot cu TVA. Decizia finală urmează să fie anunțată în zilele următoare, odată cu celelalte modificări pregătite de guvern.

 

Prin limitarea accesului la prima de casare din Rabla Plus, o serie de automobile de lux, de la producătorii germani, Audi, BMW, Mercedes și Porsche, dar și modelele de top de la Tesla, nu vor mai pute fi cumpărate cu subvenția de până la 57.000 de lei de la stat. În unele state europene, limitarea este mult mai mică, chiar și la 60.000 de euro.


Potrivit Ghidului Rabla Plus în vigoare, la cumpărarea unui vehicul electric se acordă un ecotichet de 51.000 de lei, care poate crește la 54.000 de lei, dacă sunt casate două autoturisme mai vechi de șase ani. Pentru fiecare mașină casată mai veche de 15 ani și cu emisii cel mult Euro 3 se mai acordă câte 1.500 de lei. Asta înseamnă că se poate ajunge la 57.000 de lei subvenție, echivalentul a 11.600 de euro, însă suma nu poate să depășească 50% din prețul mașinii.