2 februarie - Întâmpinarea Domnului. Ursul și-a văzut umbra! Potrivit tradiției, iarna se întoarce

Data publicare: Joi, 02 Februarie, 2023 Total: 867 accesari

2 februarie - Întâmpinarea Domnului. Ursul și-a văzut umbra! Potrivit tradiției, iarna se întoarce

Aducerea la Templu a Pruncului Iisus, sau Întâmpinarea Domnului, este unul dintre Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit pe 2 februarie, această sărbătoare are dată fixă.

 

Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos când Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocita Ana.

 

Potrivit Tradiției dreptul Simeon a facut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă. În momentul în care a ajuns la textul "Iată Fecioara va lua în pantece și va naște fiu“, a înlocuit termenul "fecioara” cu "femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară.

 

Potrivit tradiției, pe data de 2 februarie, ursul se trezește din hibernare și iese din bârlog.

Dacă pe data de 2 februarie este soare și vreme frumoasă se spune că ursul își vede umbra, se sperie de ea și intră la loc la culcare, iar iarna va mai dura încă 40 de zile. 

Așadar, potrivit acestei tradiții, după ce vremea a fost foarte frumoasă în aceste zile, cu temperaturi de chiar și până la +20 grade Celsius se spune că sezonul rece (care n-a fost mai deloc până acum n.red) va mai dura câteva săptămâni.

Sursa: Muntele Athos – Grădina Maicii Domnului
Sursa foto: arhivă