Sculptorului arădean Dumitru Şerban, i-a fost retras titlul de „Cetățean de Onoare”, pentru că a fost colaborator al Securității

Data publicare: Marti, 31 Ianuarie, 2023 Total: 913 accesari

Sculptorului arădean Dumitru Şerban, i-a fost  retras titlul de „Cetățean de Onoare”, pentru că a fost colaborator al Securității

Consilierii locali din Arad au decis, marţi, prin vot secret, retragerea titlului ”Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad” acordat în 2021 sculptorului Dumitru Şerban, preşedintele filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici, care a fost colaborator al Securităţii, conform unei sentinţe definitive.

 

Propunerea a venit din partea unui grup de consilieri iar votul a fost unul secret.


„Se retrage Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad acordat domnului prof. univ.dr. Dumitru Şerban, ca urmare a producerii prejudiciului de imagine pentru Municipiul Arad în calitate de fost colaborator al Securităţii, conform Sentinţei civile nr. 548/2010 a Curţii de Apel Bucureşti, rămasă definitivă la data de 19.06.2012. Prezenta hotărâre se duce la îndeplinire de către Centrul Municipal de Cultură Arad şi serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Arad şi se comunică tuturor celor interesaţi de către Serviciul Administraţie Publică Locală", se arată în hotărârea Consiliului Local Municipal.

 

Titlul a fost retras după un vot secret în CLM Arad din ședința de marți, 31 ianuarie 2023, cu 12 voturi pentru, 6 voturi împotrivă și 4 voturi nule, la ședință aflîndu-se 22 de consilieri prezenți în sală.

 

Dumitru Şerban şi-a primit titlul la propunerea Centrului Municipal de Cultură Arad, în 2021, la nouă ani după ce sentinţa privind colaborarea cu Securitatea a rămas definitivă.

 

„Sunt profund dezamăgit că, după 50 de ani de muncă, nişte persoane care habar nu au de artă şi de cultură au luat o decizie care mă priveşte. Îmi voi lua un avocat care să prezinte public dosarul meu de la Securitate, care nu e accesibil de zece ani”, a spus sculptorul citat de g4media.

 

Din păcate, Dumitru Șerban nu regretă și colaborarea cu fosta Securitate ci doar retragerea titluilui de cetățean de onoare al orașului Arad, motiv pentru care i-a fost și retras acest titlu, nicidecum pentru cei 50 de ani de muncă.

 

Vezi AICI decizia CNSAS a lui Dumitru Șerban ca fost colaborator al Securitații