România la mijlocul clasamentului într-o hartă a corupției la nivel mondial. Ungaria a devansat Bulgaria, fiind considerată cea mai coruptă țară din UE

Data publicare: Marti, 31 Ianuarie, 2023 Total: 801 accesari

România la mijlocul clasamentului într-o hartă a corupției la nivel mondial. Ungaria a devansat Bulgaria, fiind considerată cea mai coruptă țară din UE

Transparency International a realizat o hartă a corupției la nivel mondial care situează România la mijlocul clasamentului, unde pe o scară de la 0 la 100, zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

 

Conform clasamentului, în 2022, Ungaria a devansat Bulgaria, statul guvernat de premierul Viktor Orban fiind considerat cel mai corupt din Uniunea Europeană, așa cum arată și Bloomberg.

 

Cele mai scăzute niveluri de corupție din lume se înregistrează în țările nordice, urmate de Noua Zeelandă, Elveția și Olanda. La polul opus, cu cele mai ridicate niveluri de corupție se află Coreea de Nord, Siria și țări din Africa (Somalia, Sudanul de Sud, Ciad etc), dar și Nicaragua sau Venezuela.

 

Ucraina este cotată cu scorul de 33, la fel ca, spre exemplu, Mongolia, și mai prost decât Kazahstan sau Belarus.

 

Republica Moldova este cotată cu un scor de 39, mai bine decât Ucraina dar semnificativ mai prost decât România, în timp de Rusia înregistrează un scor de doar 28.

 

Transparency International arată în analiză că majoritatea țărilor nu reușesc să pună capăt corupției.

 

IPC clasifică 180 de țări și teritorii din întreaga lume în funcție de nivelurile percepute de corupție din sectorul public, acordând un punctaj pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat).

 

Media globală rămâne neschimbată de peste un deceniu, fiind de doar 43 din 100. Mai mult de două treimi dintre țări au obținut un scor sub 50, în timp ce 26 de țări au scăzut la cel mai mic scor de până acum. În pofida eforturilor concertate și a câștigurilor obținute cu greu de unele dintre ele, 155 de țări nu au înregistrat niciun progres semnificativ în lupta împotriva corupției sau au înregistrat un declin din 2012.