Gheorghe FALCĂ: „Am votat pentru întărirea modurilor de aplicare, la nivelul Statelor Membre UE, ale principiului plată egală pentru muncă egală, sau de valoare egală”

Data publicare: Miercuri, 25 Ianuarie, 2023 Total: 647 accesari

Gheorghe FALCĂ: „Am votat pentru întărirea modurilor de aplicare, la nivelul Statelor Membre UE, ale principiului plată egală pentru muncă egală, sau de valoare egală”

Astăzi, 25 ianuarie, în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European, am votat pentru întărirea modurilor de aplicare, la nivelul Statelor Membre UE, ale principiului plată egală pentru muncă egală, sau de valoare egală.

 

Am făcut cu această ocazie, și salut faptul că acest text a trecut la vot în Comisie cu o largă majoritate, un pas important pentru a asigura egalitatea dintre femei și bărbați la locul de muncă, în spiritul principiului enunțat.

 

Și nu trebuie uitat, apropo de valoarea egală a muncii, faptul că, în multe țări și în multe societăți europene, munca neplătită a femeilor, mai ales acasă, în familie, pentru familie, nu este cuantificată. În medie, o femeie din România petrece peste cinci ore pe zi muncind în propria gospodărie și având grijă de familie, spun datele Eurostat. Asta înseamnă 35 de ore pe săptămână, 140 de ore pe lună. Este printre cele mai mari valori din UE. Când vine vorba de îngrijirea copiilor, a bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități din familie, 46% dintre românce alocă pentru asta măcar o oră pe zi. 

 

Vor urma acum procedurile parlamentare specifice și sper ca în cel mai scurt timp posibil să venim în plenul Parlamentului European cu o propunere de Directivă care să cuprindă măsuri clare atât pentru a asigura transparența la nivel de salarizare dar și mecanismele de aplicare.

 

Gheorghe Falcă