În minivacanța prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române pompierii arădeni au făcut horă cu focul și nu numai

Data publicare: Miercuri, 25 Ianuarie, 2023 Total: 940 accesari

În minivacanța prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române pompierii arădeni au făcut horă cu focul și nu numai

În minivacanța prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române (20 – 24 ianuarie), pompierii militari arădeni au gestionat 164 de intervenții în situații de urgență. 

 

Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 146 de solicitări.

 

Totodată, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 6 incendii, precum și în alte 12 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocarea persoanelor sau animalelor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, exerciții cu forțe și mijloace în teren și verificări ale concentrației de oxigen din secțiile ATI. 

 

Din totalul celor 6 incendii care au avut loc în ultimele 5 zile, 4 intervenții au fost înregistrate la case sau anexe gospodărești, iar două s-au produs din cauza arderilor de deșeuri menajere.

 

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:

 

Un eveniment care a presupus efort susținut din partea pompierilor, a avut loc vineri, 20 ianuarie, pe un teren viran din apropierea orașului Sebiș, unde salvatorii au intervenit mai bine de 10 ore pentru salvarea unui număr de 212 oi rămase blocate în urma revărsării râului Crișul Alb. 

 

După o intervenție dificilă, îngreunată de condițiile meteorologice nefavorabile, pompierii arădeni au evacuat în siguranță toate cele 212 oi. 

 

O intervenție complexă a avut loc marți, 24 ianuarie, în municipiul Arad, unde pompierii au fost solicitați să acționeze pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la toboganul ghenei pentru deșeuri menajere aflat în scara unui bloc cu 10 etaje din cartierul Fortuna. 

 

Echipajele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta cu degajare de fum, la nivelul întregii scări a blocului.

 

Concomitent cu acțiunea de stingere, pompierii au evacuat în siguranță 22 de persoane aflate în interiorul blocului și în apartamente. Dintre cele 22 de persoane, doi minori au fost transportați la spital, aceștia prezentând simptome ușoare de intoxicare cu fum. 

 

Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite. 

 

De asemenea, incendiile izbucnite în această perioadă la casele și anexele gospodărești din localitățile Șepreuș, Horia, Gurahonț și orașul Ineu, au fost localizate și lichidate prompt de către pompierii militari arădeni, în urma flăcărilor rezultând strict pagube materiale, suprafețele afectate fiind mai mici de 50mp. 

 

Cauzele probabile de producere a incendiilor sunt scurtcircuitul electric și neizolarea corespunzătoare a coșurilor de evacuare a fumului fața de materiale combustibile.