Consiliul Județean Arad a câștigat un proiect pentru modernizarea sediului Bibliotecii Județene

Data publicare: Sambata, 21 Ianuarie, 2023 Total: 595 accesari

Consiliul Județean Arad a câștigat un proiect pentru modernizarea sediului Bibliotecii Județene

Consiliul Județean a obținut fonduri din PNRR pentru reabilitarea energetică a Bibliotecii Județene A. D. Xenopol Arad, clădire care găzduiește și o parte a Complexului Muzeal Arad. Proiectul a fost depus în cea de a doua rundă de finanțare lansată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ministerul informând public despre alocarea fondurilor pentru acest proiect în valoare de 14.703.378,31 lei.

 

Actul cultural, indiferent de natura acestuia, are nevoie și de o infrastructură edilitară adecvată. Prin acest proiect eficientizăm energetic clădirea Bibliotecii, care are în componență și un spațiu al Complexului Muzeal, dar asigurăm și alte intervenții: reparații la clădire, modernizarea instalațiilor de încălzire, apă caldă și iluminat, inclusiv construirea a trei stații de încărcare pentru vehicule electrice cu două puncte de încărcare la fiecare stație. Prin eficientizarea energetică scădem costurile legate de funcționare, iar economiile realizate le putem direcționa spre alte manifestări culturale. Acest proiect se adaugă altei investiții semnificative de la Biblioteca Județeană Arad. Șase săli, care adăpostesc 147.000 de volume, vor fi modernizate, rafturile fixe fiind înlocuite de unele mobile, iar capacitatea de depozitare se va dubla”, a afirmat Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

 

Clădirea, situată în municipiul Arad, str. Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 2-4, în suprafață de 5.534 mp, a fost construită în anul 1909 și prezintă o serie de infiltrații la nivelul subsolului datorită lipsei hidroizolației și la nivelul șarpantei din cauza faptului că o parte din învelitoare este fie spartă, fie lipsă. Proiectul prevede atât măsuri de termoizolare – termoizolarea planșeului sub pod, termoizolarea planșeului peste subsol, înlocuirea elementelor de anvelopă vitrate –, de modernizare a instalațiilor – încălzire, apa caldă menajeră, iluminatul artificial – cât și introducerea unor sisteme alternative de producere a energiei termice (surse regenerabile) sau alte măsuri de creștere a performanței termice și energetice. De asemenea, în proiect este prevăzută și construirea a 3 stații de încărcare pentru vehicule electrice cu 2 puncte de încărcare per stație.

 

În prima rundă, Consiliul Județean a depus un proiect pentru modernizarea energetică a două corpuri de clădire ale Spitalului Județean situate în fostul Spital Municipal.