Ziua în care toată lumea desface conserve. 19 ianuarie – Ziua Internațională a Cutiilor de Conserve. Prima fabrică de conserve s-a deschis acum 221 de ani

Data publicare: Joi, 19 Ianuarie, 2023 Total: 840 accesari

Ziua în care toată lumea desface conserve. 19 ianuarie – Ziua Internațională a Cutiilor de Conserve. Prima fabrică de conserve s-a deschis acum 221 de ani

Unora le-ar putea părea ciudat sau chiar hilar să existe o zi internațională a cutiilor de conserve. Dar, dacă privim în jurul nostru, constatăm că acestea constituie un element important al existenței cotidiene.

 

Poate părea incredibil, dar conservele au fost brevetate oficial acum 211 ani. În 1810 negustorul britanic Peter Durand își înregistra brevetul pentru acest produs. Dar, cum se întâmplă de multe ori în viață, negustorul doar comercializa invenția maestrului bucătar francez Nicolas Appert. Acesta din urmă și-a dorit să găsească o metodă prin care să poată conserva alimentele proaspete. În anul 1802 a deschis prima fabrică de conserve din lume, lângă Paris. A ales însă ca invenția sa să fie pusă la dispoziția întregii omeniri, așa că s-a mulțumit cu premiul acordat de guvernul francez și nu a protejat-o cu un brevet.

 

Primii care au adoptat noua invenție au fost marinarii francezi și britanici. La aceea vreme, scorbutul, o boală provocată de lipsa vitaminelor, provoca mai multe victime decât luptele pe mare.

 

În Statele Unite ale Americii, conservele au fost adoptate imediat de către mineri și vânători. Era mult mai ușor de transportat carnea de vită în conservă, decât de vânat și tranșat animalul.

 

Primele conserve prezentau dezavantajul că pentru deschiderea lor trebuia folosit un cuțit zdravăn, iar uneori chiar și un ciocan. Pe măsură ce au fost găsite metode de a folosi tablă mai subțire, a devenit posibilă crearea unor aparate de desfacere mai simple. În 1858, Ezra Warner din Waterbury, Connecticut, a brevetat primul desfăcător, care a fost folosit de soldaţii americani în timpul Războiului Civil. În 1866, J. Osterhoudt a brevetat desfăcătorul cu cheiţă, pe care îl mai întâlnim şi astăzi la unele conserve.

 

Inventatorul desfăcătorului de uz casnic a fost William Lyman, care a patentat modelul în 1870. Compania Star Can Company din San Francisco a îmbunătăţit modelul lui William Lyman în 1925, adăugând o lamă dinţată. Varianta electrică a aceluiaşi tip de desfăcător a fost vândută pentru prima dată în decembrie 1931.

 

La 24 ianuarie 1935, compania Kruger Brewing Company din Richmond a scos spre vânzare prima cutie de bere.

 

Sursa: apanoastra.ro