Gheorghe FALCĂ: Agenda sesiunii plenare de la Strasbourg 16-19 Ianuarie 2023

Data publicare: Luni, 16 Ianuarie, 2023 Total: 462 accesari

Gheorghe FALCĂ: Agenda sesiunii plenare de la Strasbourg 16-19 Ianuarie 2023

În această după amiază începem prima sesiune plenară a Parlamentului European din 2023, pe fondul războiului, a crizei de medicamente, a inflației care ne amenință și a nevoii urgente de a le găsi un răspuns comun, dar și a scandalului de corupție declanșat de către deputata socialistă Eva Kaili!

 

Plenara va demara cu o ceremonie organizată cu ocazia aniversării a 30 de ani de piață unică, din care facem și noi parte și de ale cărei beneficii, chiar dacă în absența Schengen nu pe deplin, ne bucurăm totuși. 

 

Tot azi, vom dezbate un Raport referitor la propunerea de directivă a Consiliului de stabilire a unor norme pentru prevenirea utilizării abuzive în scopuri fiscale a entităților fictive, adică pentru a împiedica fuga de plata taxelor și a impozitelor. Votul asupra lui îl vom da marți.  De asemenea, vom dezbate un Raport, supus votului tot marți, referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și a Consiliului privind expedierile de deșeuri, problemă cu care, mai ales la granița de Vest a țării, ne confruntăm prea des. În cursul serii, vom participa la prezentarea succintă a unui raport privind crearea unei capitale europene a comerțului local, pe modelul capitalelor europene, o idee pe care o salut și asupra căreia voi reveni cu detalii după ce ne vom da votul, chiar a doua zi, pentru că ar putea deveni o temă interesantă pentru viitor, mai ales într-un oraș cu tradiție comercială, așa cum este Aradul. 

 

Mâine vom începe devreme, cu prezentarea programului Președinției suedeze care va coordona pentru următoarele șase luni activitățile Consiliului Uniunii Europene. Printre prioritățile anunțate de suedezi se numără securitatea, competitivitatea, energia verde dar și statul de drept. Tot mâine vom vota Convenția privind criminalitatea informatică referitor la cooperarea consolidată și la divulgarea probelor electronice dar și modificarea articolului 7 referitor la apărarea privilegiilor și imunității și a articolului 9 referitor la procedurile privind imunitatea din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, aceasta în contextul scandalului de corupție care o are în centru pe deputata socialistă Eva Kaili.

 

Printre dezbaterile foarte importante de mâine, după vot, se număra cele referitoare la Creșterea numărului de infecții respiratorii și penuria de medicamente în Europa, dar și la inflația prețurilor la alimente. Nu în ultimul rând, mâine seară, vom discuta despre înființarea unui tribunal pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei și despre răspunsul UE la protestele și execuțiile din Iran.

 

Miercuri dimineață vom dezbate concluziile reuniunii Consiliului European din 15 Decembrie 2022 și vom discuta o strategie a UE de impulsionare a competitivității industriale, a comerțului și a locurilor de muncă de calitate. Printre subiectele pe care le avem la vot, unul dintre cele mai importante va fi cel pentru alegerea unui vicepreședinte al Parlamentului European (pentru a o înlocui pe socialista Eva Kaili). Dupămasa și seara, până după ora 22, vom participa la câteva dezbateri pe teme precum protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene - combaterea fraudei - raportul anual pe 2021, sau situația pescuitului la scară mică în UE. Unul dintre cele mai importante voturi din ziua de joi va fi cel pentru, sper eu, înființarea unui tribunal pentru crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și a aducerii în Justiție a criminalilor de război ruși.

 

Începem așadar anul în forță și am încredere că rezultatele pe care oamenii le așteaptă, mai ales la nivel de stopare a creșterii prețurilor, de acces la medicamente, de nevoia de securitate ori de transparență din partea parlamentarilor europeni, vor apărea în scurt timp. Pot să vă asigur că pentru asta vom face tot ce ține de Parlamentul European și de Grupul PPE Creștin-Democrat, ” transmite europarlamentarul PNL-PPE, Gheorghe Falcă.