Ionel Bulbuc: ”Lucrăm la un proiect de peste 2,5 milioane de euro pentru modernizarea Muzeului Arad!”

Data publicare: Luni, 09 Ianuarie, 2023 Total: 477 accesari

Ionel Bulbuc: ”Lucrăm la un proiect de peste 2,5 milioane de euro pentru modernizarea Muzeului Arad!”

Consiliul Județean își propune să schimbe și... aerul din Muzeu, din sălile unde nu s-au mai făcut lucrări majore de renovare și modernizare de peste o jumătate de secol!

 

Consiliul Județean are în lucru un proiect de aproximativ 2,5 milioane de euro pentru modernizarea spațiilor din Palatul Cultural, unde funcționează Complexul Muzeal Arad. Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, a precizat că, așa cum se întâmplă și în cazul altor proiecte consistente, instituția va căuta cu prioritate surse de finanțare europeană pentru Muzeu, ca efortul financiar al Consiliului Județean să nu fie atât de mare.

 

Conform documentației, care propune costurile estimative ale investiției, valoarea totală a lucrării se ridică la 12,8 milioane de lei, iar durata de execuție va fi de 12 luni de la demararea efectivă a lucrărilor.

 

Pentru că obținerea avizelor de securitate împotriva incendiilor este condiționată de realizarea unei instalații complexe de detectare a fumului, având în vedere că este vorba despre exponate de patrimoniu, investiția va reglementa și acest aspect. De asemenea, se va reface parchetul din lemn masiv al sălilor de expoziții, toți pereții vor fi retencuiți, se recondiționează toate ușile interioare, se montează tavan casetat în toate spațiile de la parter si etaj. Pentru persoanele cu dizabilități care vizitează muzeul, se montează un lift. Alte lucrări cuprind refacerea instalațiilor sanitare, cu realizarea unei instalații de apă caldă, refacerea instalațiilor termice, refacerea instalației de hidranți interiori, realizarea unei instalații de ventilație-climatizare, refacerea instalației electrice de iluminat, prize, de protecție, alimentare consumatori climatizare/ventilație, realizarea unei instalații de iluminat de securitate.

 

„Muzeul este instituția emblematică a culturii arădene și ocupă jumătate din clădirea Palatului Cultural. Pe lângă toate celelalte proiecte prin care vom dezvolta secții muzeale noi, în diferite puncte din municipiu și județ, căutăm acum sursă de finanțare, din fonduri europene sau naționale, ca toate spațiile din Palatul Cultural care sunt folosite de Muzeu să fie modernizate. De aproximativ 50 de ani aici nu s-a mai făcut o asemenea lucrare. Noi avem curajul să o începem, să căutăm banii necesari și să schimbăm aerul din muzeu, un aer care astăzi încă mai amintește de expozițiile permanente organizate aici înaintea Revoluției. Muzeul are nevoie de o respirație nouă și la asta am început noi să lucrăm, cu atât mai mult cu cât, după reexpunerea tripticului Feszty, noi am creat aici un reper cultural internațional”, a declarat Ionel Bulbuc.