„virtualmasonicarad”, un proiect de educație multiculturală

Data publicare: Luni, 09 Ianuarie, 2023 Total: 792 accesari

„virtualmasonicarad”, un proiect de educație multiculturală

Se poate considera că masoneria a avut un rol semnificativ în evoluția societății din perioada modernă. Lojile masonice, care erau adevărate laboratoare de idei, au transmis spre societate, prin intermediul membrilor sau prin diferite asociații și cluburi pe care le tutelau, o serie de principii și valori, concepte și noțiuni cu caracter modern. Răspândirea masoneriei în spațiul Europei Centrale și de Est a cunoscut unele particularități, fiind influențată de contextul politic, social și cultural existent. Secolul al XVIII-lea, denumit și „secolul luminilor”, a fost unul semnificativ influențat de ideile masonice.

 

Dezideratul omului învățat, cu spirit critic, rațional, tolerant, cetățean universal prin excelență, este identificabil în majoritatea dezbaterilor din interiorul lojilor masonice ale perioadei. În același registru masonic se înscrie și conceptul „monarhului luminat” cu referire la regii și împărații din regiunea est-centrală a Europei, a căror menire nu era alta decât emanciparea supușilor. Un astfel de caz a fost cel al împăratului austriac Iosif al II-lea. În timpul domniei acestuia masoneria s-a răspândit și în spațiul românesc, mai exact în Transilvania, unde a influențat într-o manieră sensibilă cercurile intelectuale și nobiliare. S-au constituit și au funcționat aici mai multe loji care reuneau persoane de diferite condiții sociale și confesiuni, într-un autentic spirit multicultural.

 

Această realitate a reprezentat o premisă fundamentală pentru evoluția masoneriei transilvane din secolul al XIX-lea. Aradul este un exemplu relevant în acest sens. În orașul de pe Mureș, lojile care au funcționat începând cu 1870 s-au manifestat ca veritabile componente ale societății civile, dezvoltând numeroase proiecte în beneficiul comunității. Proiectul dezoltat de asociața S.F.6020 din Arad împreună cu compania Cyber Excellence, „virtualmasonicarad.com”, își propune să promoveze, într-o manieră inedită și atractivă, moștenirea cu caracter inițiatic a acestui oraș.

 

Proiectul reprezintă în primul rând un mijloc educativ prin excelență, mai ales pentru tânăra generație. Ne propunem prin acest proiect să realizăm o ediucație pentru patrimoniu, istorie și cultură a tinerei generații nu doar din Arad ci și din alte locuri. Site-ul prezintă o colecție remarcabilă de artefacte masonice, de la documente cu semnificații deosebite, șorțuri și colane, la insigne și decorații inedite” a explicat Ciprian Cristea, președintele asociației S.F.6020.

 

Potrivit istoricului Antoniu Martin, director de proiecte în cadrul Cyber Excellence, proiectul propune tuturor celor interesați de cunoașterea unor episoade importante din istoria Aradului și regiunii o perspectivă mijlocită de inteligență artificială, oferind privitorului o simbolistică extraordinară pe care înaintașii au încifrat-o în arhitectura Aradului.