Iustin Cionca: „Din bilanţul anului 2022 se vede succesul alocării a 60% din bugetul Consiliului Judeţean către investiţii!”

Data publicare: Sambata, 31 Decembrie, 2022 Total: 527 accesari

Iustin Cionca: „Din bilanţul anului 2022 se vede succesul alocării a 60% din bugetul Consiliului Judeţean către investiţii!”

Anul în care a sărbătorit 30 de ani de existenţă a fost şi unul dintre cei mai buni din istoria Consiliului Judeţean Arad! Instituţia a dirijat 60% din bugetul său pentru investiţii şi a cerut şi unităţilor din subordinea sa să pună accentul pe dezvoltare.

 

Anul acesta, Consiliul Județean Arad a ajuns la 1,5 miliarde lei – valoarea proiectelor europene depuse începând cu anul 2014.

 

Accentul este pe două domenii prioritare: infrastructura rutieră și sistemul de sănătate publică. Suma de 1,5 miliarde lei nu include proiectul drumului expres Arad-Oradea, evaluat la peste 2 miliarde euro.

 

Aceste cifre indică faptul că la nivel administrativ Consiliul Județean Arad este unul dintre cele mai eficiente din România în domeniul accesării fondurilor europene. La prima ședință a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Vest, preşedintele Iustin Cionca a propus și a obținut reducerea de la 25% la 17% a cofinanțării proiectelor europene depuse de întreprinderile mici și mijlocii din județul Arad, în vederea facilitării accesării fondurilor europene și de către mediul privat.

 

Consiliul Județean Arad are depuse 21 de proiecte de finanțare pe fonduri europene pentru infrastructură rutieră și sănătate publică, dar are în vedere şi domeniul dezvoltării turistice, culturale, pentru infrastructura de sport, tineret și agrement, serviciile sociale de la nivelul județului.

 

În luna decembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a preluat preşedinţia Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, punctând în cadrul investiturii că descentralizarea Programului Operaţional Regional, în premieră, care aduce 1,1 miliarde de euro vestului României, va accelera dezvoltarea întregii regiuni, cu efect chiar asupra euroregiunii.

 

Astăzi, în județul Arad sunt deschise șantiere a căror valoare a ajuns să depășească deja 5 miliarde de euro și discutăm aici despre investiții publice, nu și despre cele private, care la rândul lor însumează miliarde de euro. Includem în cele 5 miliarde de euro şi proiectele guvernamentale pentru calea ferată Arad-Deva şi Arad-Timişoara, dar şi creşterea capacităţii reţelei de energie electrică. În ce priveşte investiţiile private, la Consiliul Județean a fost prezentat cel mai mare proiect de parc fotovoltaic din Europa, pentru care se muncește în județul Arad, la Grăniceri și Pilu.

 

Asta înseamnă eficiența unei administrații județene, care lucrează cu fonduri europene și aduce cu cofinanțări de 2-5% sute de milioane de euro din bani europeni.

 

Asta înseamnă respectul față de comunitatea care te-a investit, să găsești chiar și în condiții de austeritate, de criză financiară, de pandemie, resurse pentru a investi și a continua dezvoltarea.

 

Echipa de conducere a Consiliului Judeţean Arad este formată din Iustin Cionca, preşedinte, şi vicepreşedinţii Răzvan Cadar şi Ionel Bulbuc.