Vizită istorică și fulger a lui Zelensky în Statele Unite. A obținut încă 1,85 miliarde sprijin și sistemele Patriot

Data publicare: Joi, 22 Decembrie, 2022 Total: 897 accesari

Vizită istorică și fulger a lui Zelensky în Statele Unite. A obținut încă 1,85 miliarde sprijin și sistemele Patriot

Volodimir Zelenski a ajuns miercuri seară la Casa Albă, a fost primit de președintele Joe Biden și de prima doamnă Jill Biden. Este prima deplasare internațională a președintelui ucrainean de la invadarea ţării sale de către Rusia, pe 24 februarie.

 

Este prima călătorie în străinătate a lui Volodimir Zelenski, după 300 de zile de război în care a făcut apel la partenerii occidentali să ofere “arme, arme și mai multe arme”. Înainte de a ateriza în SUA, a declarat că vizita este menită “să consolideze rezistența și capacitățile de apărare” ale Ucrainei. Consilierul politic al lui Zelenski a declarat că prin acest eveniment, a fost risipită orice urmă de dubiu despre presupusa răcire a relațiilor între Kiev și Washington, despre care a vorbit în ultimul timp propaganda rusă.

 

Președintele Volodimir Zelenski a călătorit miercuri în Polonia cu trenul, până la Przemysl, în apropiere de granița dintre Polonia și Ucraina, după care a fost preluat de un vehicul alb 4×4 blindat al ambasadei americane în Polonia, care l-a dus până la aeroportul din Rzeszow unde a fost îmbarcat într-un avion militar care a plecat spre Washington.







Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri în Statele Unite, fiind prima sa deplasare internaţională de la invadarea ţării sale de către Rusia, pe 24 februarie.





El a fost primit la Casa Albă de omologul său american Joe Biden și de soția acestuia, Jill Biden.




Zelenski și Biden au avut o întrevedere, iar apoi au susținut o conferință de presă comună. Președintele Ucrainei a mulțumit SUA pentru tot ajutorul acordat și a precizat că sistemele de rachete Patriot vor întări în mod semnificativ apărarea țării.

„Nu veți fi niciodată singuri”, a transmis președintele Joe Biden poporului ucrainean în discursul său de la conferința de presă comună susținută cu omologul său ucrainean, după întâlnirea bilaterală de două ore avută la scurt timp de la sosirea liderului ucrainean la Washington.

„Poporul american este cu tine la fiecare pas., vom rămâne cu tine atât timp cât va fi nevoie (...) până când lumina va învinge întunericul. Nu am nicio îndoială că vom menține flacăra libertății strălucitoare”, a spus Joe Biden. El a adăugat că Putin folosește iarna ca armă împotriva poporului ucrainean și că SUA și aliații săi ajută Ucraina să facă „reparații critice” la sistemele sale energetice, atacate de rachetele rusești.

Joe Biden a anunțat oficial că Statele Unite vor acorda Ucrainei un pachet suplimentar de asistență de 1,8 miliarde de dolari, care va include sistemul de apărare antirachetă Patriot. „Va dura ceva timp pentru a finaliza pregătirea necesară”, a spus președintele american, vorbind de importanța rachetelor Patriot pentru apărarea Ucrainei „împotriva agresiunilor Rusiei atât timp cât este nevoie”. a mai spus Joe Biden



 

“Astăzi mă aflu la Washington pentru a mulțumi poporului american, președintelui și Congresului pentru sprijinul necesar. Și, de asemenea, continuă cooperarea pentru a aduce victoria mai aproape. Voi purta o serie de negocieri pentru consolidarea capacității de rezistență și apărare a Ucrainei. În special, cu președintele Statelor Unite Joseph Biden, vom discuta despre cooperarea bilaterală a Ucrainei și Statelor Unite ale Americii

Anul viitor trebuie sa restituim steagul ucrainian si libertatea pe tot pamantul nostru tot neamul nostru.“ a declarant Volodimir Zelenski

 

Gest de recunoștință

 

Președintele ucrainean i-a oferit omologului său american, Joe Biden, un premiu pe care i l-a înmânat un erou ucrainean, Pavlo, pe care l-a întâlnit în urmă cu o zi în prima linie a frontului, de la Bahmut.