Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la Arad: „Investițiile pe termen lung, din fonduri europene, pot genera modele de business de succes”

Data publicare: Marti, 20 Decembrie, 2022 Total: 901 accesari

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la Arad: „Investițiile pe termen lung, din fonduri europene, pot genera modele de business de succes”

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, se află astăzi, 20 decembrie, la Arad, unde, în cadrul unor întâlniri cu administrația locală, primari din județ și investitori, discută despre accesarea fondurilor europene și despre programele care se vor lansa în perioada următoare. Ministrul va participa inclusiv la întâlnirea membrilor Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), organism care aniversează în acest an 25 de ani de la înființare. Programul zilei este dens și cuprinde vizite în județ, ședințe de lucru, precum și vizitarea Cetății Aradului. Ministrul este însoțit de europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim.

 

Un prim punct al programului a fost vizitarea uneia dintre cele mai performante fabrici de producție din județul Arad, Arsat Industrie SRL, cu sediul în Pecica. Firma produce echipamente de manipulat motoare de avioane, pentru industria aeronautică, domeniu în care a accesat fonduri europene pentru achiziționarea de echipamente de ultimă generație. Cu peste 200 de angajați și fonduri europene accesate de peste 50 de milioane de euro, Arsat Industrie SRL este un exemplu de bune practici la nivel național, un veritabil model de business. Grupul Arsat este unul dintre liderii din România în absorbția de fonduri structurale, compania implementând de-a lungul timpului peste 40 de proiecte, investițiile fiind dedicate exclusiv achiziției de tehnologiei, pentru creșterea competitivității.

 

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, s-a declarat încântat de ceea ce a văzut la Pecica: „Nu exagerez când spun că e o minune ce se întâmplă aici și un exemplu de bune practici pentru utilizarea fondurilor europene. Este limpede că investițiile pe termen lung, din fonduri europene, pot genera astfel de modele de business de succes deoarece aici discutăm de un proces investițional din fonduri europene, de peste 15 ani, peste șapte proiecte, unele implementate, altele în curs de implementare. Îi invit pe toți cei care au în plan să investească din fonduri europene și, mai ales, în zona aceasta, a producției industriale, să ia acest model. O investiție specifică atât prin faptul că este diversificată, cât și pentru că, în funcție de sezon, se produc anumite tipuri de produse care fac atractivă compania. Îi felicit pe investitori și le doresc mult succes. România are nevoie de astfel de proiecte care, pe termen lung, să prindă viață și să producă multă valoare adăugată. Peste 200 de locuri de muncă este ceva impresionant!”  

 

Compania mai produce repere pentru domeniul aeronautic, naval, trenuri de mare viteză, utilaje terasiere, domeniu medical, automotive, electronic etc.

 

„Este prima dată când suntem onorați cu o vizită la un astfel de nivel. Probabil datorită experienței pe care o avem în implementarea fondurilor europene, atât în domeniul industriei, cât și pentru partea de agricultură. Am început acest proces strategic încă din 2007, când am înființat un departament specific, de atragere a fondurilor europene. Am simțit încă de atunci, când eram un grup foarte mic de firme, că aceasta este șansa noastră să ne tehnologizăm. Am reușit în acești ani implementarea a peste 30 de proiecte, cu o valoare totală de peste 50 de milioane de euro, pentru retehnologizare, atât pe partea de industrie, cât și pe partea de energie regenerabilă și de agricultură. Spre deosebire de anii de început, în care instituțiile statului nu erau pregătite pentru partea de implementare de fonduri europene, acum, când lucrurile sunt mature, este mult mai simplu pentru orice beneficiar. Aș recomanda companiilor care doresc să atragă fonduri europene să caute consultanți care au mai multe proiecte de succes implementate și, de asemenea, să fie atenți la toate Programele și Măsurile care se deschid pentru că aceasta este o șansă extraordinară de care trebuie să profităm”, a afirmat Andrei Ghinea, director executiv al Grupului Arsat.

 

Arsat Industrie SRL este strâns legată de comunitatea pecicană, fapt subliniat atât de președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, fost primar în orașul Pecica, cât și de Petru Antal, actualul primar al urbei.

 

Mă bucur că un investitor, care a ales să vină la Pecica, cu mulți ani în urmă, când eram eu primar, a reușit să se dezvolte atât de frumos, folosind fonduri europene. Pentru noi este foarte important să constatăm că acești copii, care acum sunt în clasa a zecea, deja știu unde vor lucra în viitor, că firmele se implică în procesul de educație și selectează dintre acești tineri, care vor fi angajați ai acestor întreprinderi. Așa reuși să avem dezvoltare economică, să oferim locuri de muncă, să asigurăm un nivel de trai acestor familii și să creăm astfel de firme puternice care să rivalizeze cu firme din orice colț al lumii. Am remarcat că și pe perioada pandemiei această firmă a venit cu soluții inventive și a reușit să realizeze ceea ce societatea are nevoie efectiv”, a subliniat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 

La rândul său, Petru Antal, primarul orașului Pecica, a afirmat că „această firmă s-a dezvoltat din accesarea fondurilor europene, are peste 200 de angajați și sunt convins că, în viitor, va mai angaja aproximativ 100 de angajați. În ultima perioadă, suntem într-o colaborare foarte bună cu această firmă inclusiv din punct de vedere al învățământului. Avem patru clase de învățământ dual, profesională, începând din clasa a noua până în a douăsprezecea, care vin și fac practică la firmă. După finalizarea studiilor, cei care nu doresc să facă studii superioare se pot angaja aici. Cei care optează pentru facultate, vor face Facultatea de Ingineri, iar după cei trei ani de studii se pot întoarce și ei aici. De asemenea, cei care împlinesc 16 ani, în timpul vacanțelor vin să lucreze în companie, cu o normă de șase ore, primesc și un salariu atractiv. Este un lucru foarte important: această firmă generează locuri de muncă pentru Pecica”.

 

Importanța fondurilor europene și performanța atinsă de această companie a fost subliniată inclusiv de Sorin Maxim, director general al Agenției de Dezvoltare Vest: „Sunt foarte încântat de ceea ce văd aici. Am mai fost și cunosc acest model de business. Ultima dată când am fost aici, aceste produse proprii erau doar la stadiul de viziune și o strategie de viitor. Observ că astăzi deja s-au materializat și produc plus-valoare. Merită de remarcat faptul că tot lanțul de valori este integrat cu produse locale, cunoștințe locale. Tot ceea ce ține de viziune, proiectare sau valoare adăugată este conectat la oamenii locali, care pot contribui la fiecare etapă a fluxului de producție. Această firmă este și un beneficiar de fonduri europene, unul foarte serios și foarte implicat, asigură cofinanțare și, mai ales, atrage foarte mult capital extern, majoritatea produselor fiind direcționate la export. M-ar bucura să avem în toate comunitățile, mai mici sau mai mari, din regiunea noastră, astfel de exemple.”

 

Strânsa legătură a companiei cu comunitate, dar și oportunitățile pe care le au unii pecicani care, de-a lungul timpului, au plecat spre alte zări, este demonstrată inclusiv de Cristian Andronie, inginer-mecanic la Arsat: „Eu am plecat din Pecica, mi-am făcut studiile la Timișoara. Sunt inginer-mecanic, am absolvit Politehnica, am lucrat înainte în Timișoara. Această investiție a fost o oportunitate să mă întorc acasă. Inițial, n-am crezut că o să lucrez chiar în orașul meu natal, dar această fabrică m-a ajutat să mă întorc și să rămân aici. Lucrez la această fabrică de opt ani și jumătate și sper să continuăm împreună.”

 

În final, europarlamentarul Gheorghe Falcă a concluzionat despre importanța fondurilor europene: „Cei care au avut încredere în fondurile europene au reușit. România s-a dezvoltat, din 2007, prin fondurile europene, iar acum avem oportunitatea enormă de a folosi 80 de miliarde de euro pentru dezvoltarea economiei românești. Este o provocare foarte mare pentru România ca, în următorii ani, acești bani să fie absorbiți în economie, să avem dezvoltare și, evident, creșteri de salarii pentru forța de muncă.”