Finanțare prin PNRR pentru prima conectare a gospodăriilor la apă curentă și canalizare de pe raza a 14 primării din județul Arad

Data publicare: Sambata, 17 Decembrie, 2022 Total: 629 accesari

Finanțare prin PNRR pentru prima conectare a gospodăriilor la apă curentă și canalizare de pe raza a 14 primării din județul Arad

“Am semnat alături de Consiliul Județean Arad, Compania de Apă și 13 primării din județul Arad, protocolul care ne permite depunerea cererii de finanțare din PNRR pentru proiectul privind prima conectare a gospodăriilor la apă curentă și canalizare.

 

Prin acest proiect arădenii cu venituri reduse pot primi până la 1900 euro de gospodărie pentru a se branșa la rețeaua de apă curentă și la cea de canalizare.”anunță viceprimarul Aradului Lazăr Faur.


 

Românii cu venituri reduse care nu sunt racordați la rețelele publice de apă și canalizare vor fi branșați în mod gratuit. Ministerul Mediului anunță în premieră un proiect prin care fiecare gospodărie cu resurse financiare mici va primi cel mult două mii de euro pentru utilităţi. Banii nu vor distribuiţi cetăţenilor, ci direct companiilor care fac lucrările. 80 de mii de familii  urmează să beneficieze de acest program.

Începând de marţi, operatorii de servicii de utilităţi publice, în parteneriat cu administraţiile locale, pot depune cereri de finanţare pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi apă uzată.

 

România este printre țările cu cel mai mare procent din populație, din Uniunea Europeană, fără acces la apă și canalizare și riscă amenzi din această cauză.

 

Dacă nu se crește numărul populației racordate la sistemele de apă și canalizare, primăriile riscă amenzi. Deja România are o procedură de infrigment pentru că nu toate localitățile în care populația depășește 10.000 de persoane au realizat complet sistemele de apă și canalizare. În plus, tot mai multe construcții noi de cartiere nu beneficiază de sisteme de epurare a apelor uzate.