A început tăvălugul. Toate tunurile sunt ațintite pe firmele cu capital austriac din România. Amenzi de peste 710 milioane de lei pentru companii austriece date de Consiliul Concurenței

Data publicare: Marti, 13 Decembrie, 2022 Total: 999 accesari

A început tăvălugul. Toate tunurile sunt ațintite pe firmele cu capital austriac din România. Amenzi de peste 710 milioane de lei pentru companii austriece date de Consiliul Concurenței

Din cauza unor politicieni, pentru care primează interesele proprii, care au refuzat României intrarea în spațiul Schengen, de suferit au nu numai românii ci și firmele cu capital austriac din țara noastră.

 

După exemplele oferite de marii fermieri români în frunte cu arădeanul Dimitrie Muscă sau a patronului firmei de mezeluri Elit din Alba Iulia, alte mari companii, inclusiv cu capital de stat renunță la serviciile firmelor austriece.

 

Astfel CNAIR dar și mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor își mută conturile de la BCR (deținută de grupul austriac Erste) la CEC.

 

“Compania de Drumuri și-a anunțat o anumită intenție de a transfera conturile și știu că vor face, mi-au spus și mie, nu doar CNAIR, ci și alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, fie că e vorba de Portul Constanța, fie că vorbim de Compania Aeroporturi București și altele. Au găsit condiții mai bune la CEC Bank, este o explicație cât se poate de simplă”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

 

Cooperativa Ţara Mea a demarat, începând de marţi, 13 decembrie, procedurile de sistare a oricăror parteneriate cu firme austriece, inclusiv bănci, conturi bancare, virarea salariilor şi alimentarea cu combustibil pentru maşinile companiei.

 

Cooperativa este cea mai mare la nivel național după cifra de afaceri și unul dintre furnizorii strategici ai retailerului german Kaufland.

 

Cireașa de pe tort este oferită de Consiliul Concurenței care a aplicat amenzi de 713 milioane de lei companiilor austriece, arată președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. Potrivit acestuia, Consiliul aplică amenzi doar atunci când are dovezi solide, motiv pentru care și câștigă peste 90% din procesele intentate de cei sancționați.

 

În prezent, Consiliul Concurenţei are în derulare investigaţii în care sunt implicate companii austriece din domeniul financiar-bancar, precum Banca Comercială Română şi Raiffeisen Bank România, Asirom, Omniasig şi Uniqa Asigurări SA, scrie News.ro.

 

Printre companiile cu acţionariat austriac amendate de Consiliul Concurenţei se numără OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing, care au fost sancţionate cu 503 de milioane de lei, după ce autoritatea a dovedit că au făcut parte dintr-un cartel pe piaţa carburanţilor, înţelegându-se să retragă de pe piaţă un sortiment de benzină. Alături de acestea au mai fost amendate şi alte companii petroliere, iar suma totală s-a apropiat de 900 de milioane de lei.