Prima răzbunare a României pentru veto-ul Austriei

Data publicare: Luni, 12 Decembrie, 2022 Total: 961 accesari

Prima răzbunare a României pentru veto-ul Austriei

Bucureștiul blochează intenția Vienei de a prelua președinția OSCE, o instituție-cheie pentru securitatea în Europa

România va bloca intenția Austriei de a câștiga în decembrie 2023 șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), o instituție-cheie în care posturile de conducere sunt ocupate prin consensul statelor membre, potrivit surselor G4Media. Un indiciu legat de intenția României a fost dat luni de Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă. E de așteptat ca OSCE să joace un rol major în situația post-conflict din Ucraina.

 

Coaliția de guvernare prin vocea liderul PSD, Marcel Ciolacu, a lansat o aluzie  luni, într-o conferință de presă, când a sugerat că și România și-ar putea folosi dreptul de veto când Austria va solicita șefia OSCE.

„Dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă şefia OSCE, ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Dar poate până se ajunge la această paralelă totuşi există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a declarat social-democratul.

 

OSCE, o instituție-cheie, ar urma să joace un rol major în situația post-conflict din Ucraina.

Informațiile G4Media arată că Austria tatonează deja terenul pentru a strânge susținerea necesară astfel încât reprezentantul său pe lângă OSCE să devină secretar general al organizației în 2023.

În cazul OSCE, desemnarea secretarului general și a celorlalte persoane din conducere se face prin negociere între statele membre, fiind necesar un consens. Organizația reunește 57 de state și gestionează instituțiile de securitate, iar reprezentanții săi joacă un rol-cheie în conflicte înghețate, cum ar fi cel din Transnistria.