Cerere de finanțare de 578 milioane de lei pentru un Matern nou în Arad

Data publicare: Vineri, 09 Decembrie, 2022 Total: 567 accesari

Cerere de finanțare de 578 milioane de lei pentru un Matern nou în Arad

Unul dintre cele mai importante obiective ale actualei administrații județene vizează construirea, de la zero, a unui Complex spitalicesc Matern, care să includă secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie. În acest sens, miercuri, 7 decembrie, depunerea cererii de finanțare pentru construirea din fondurile PNRR a Complexului Matern a fost aprobată de consilierii județeni și  va fi trimisă la Guvern.

 

 În ultimii 50 de ani, de la construirea Spitalului Județean, nu a mai fost luată în calcul o investiție atât de mare în sănătatea publică din județ, o clădire care poate ajunge la șapte niveluri, care va include toate specialitățile pentru copii. Valoarea proiectului, conform documentației tehnice, este de 578 milioane lei inclusiv T.V.A. Practic, finanțarea europeană asigură 95% din cheltuieli. Dacă va fi finanțat, Consiliul Județean Arad va trebui să aloce, din bugetul propriu, suma de 28,9 milioane lei, cu T.V.A. inclus.

 

În luna iulie, județul Arad a fost preselectat cu trei proiecte pentru finanțarea din PNRR.

 

Sunt încrezător și își doresc ca această investiție să primească finanțare. Vom vedea, însă cum vor decurge lucrurile, pentru că Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi finanțate pentru modernizare 25 de spitale, fondurile totale fiind de 1,2 miliarde de lei, spitale care vor trebui să fie finalizate până în anul 2026. Având în vedere termenul scurt, ne așteptăm să fie luate în calcul mai ales proiecte mai mici, care pot fi gestionate mai bine în acest interval”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA. 

foto cu rol ilustrativ