Ziua Internațională Anticorupție sărbătorită în 9 decembrie

Data publicare: Vineri, 09 Decembrie, 2022 Total: 825 accesari

Ziua Internațională Anticorupție sărbătorită în 9 decembrie

În anul 2003, ONU a desemnat data de 9 decembrie drept „Ziua Internațională Anticorupție” (International Anti-Corruption Day), pentru a crește gradul de conștientizare a corupției și a sublinia rolul Convenției de la Merida în prevenirea și combaterea sa.

 

Se amintește, astfel, că în anul 2003 a fost adoptată Convenția ONU privind Corupția, deschisă spre semnare tuturor statelor în data de 9 dec. 2003, la Merida, Mexic. Convenția a intrat în vigoare în anul 2005. Ea acoperă patru aspect: prevenirea corupției, combaterea corupției, cooperarea internațională, recuperarea bunurilor.


Cuvântul „corupţie” provine din latinescul corrumpere care înseamnă a rupe, a distruge. Corupţia înseamnă folosirea abuzivă a puterii încredinţate, pentru obţinerea de beneficii personale. Ea se poate comite în mai multe modalități: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, primirea de cadouri, ungerea, frauda, șantajul, favoritismul, nepotismul, delapidarea, folosirea informațiilor confidențiale, comision reciproc. Privește atât sectorul public, cât și cel privat.

Convenția de la Merida a fost ratificată de România prin Legea 365.2004. Actele de corupție sunt prevenite prin reguli cuprinse în coduri deontologice, regulamente interne ale organizațiilor și instituțiilor, prin normele din Codul penal (art. 289-294).

 

Pentru combaterea corupției există procurori specializați: pentru mica corupție – la nivel de parchete ordinare, pentru marea corupție – la Direcția Națională Anticorupție iar pentru corupția judiciară – la SIIJ. 

 

Sursa: vedemjust.ro