Dosarul cu șină face victime. Din cei 283 de operatori economici controlați de Poliția Locală Arad, toți 283 au fost depistați cu probleme de către vigilenții oameni ai legii

Data publicare: Joi, 08 Decembrie, 2022 Total: 603 accesari

Dosarul cu șină face victime. Din cei 283 de operatori economici controlați de Poliția Locală Arad, toți 283 au fost depistați cu probleme de către vigilenții oameni ai legii

Peste 280 de controale au fost efectuate de agenții din cadrul Compartimentului Activitate și Control Comercial al Direcției Generale Politia Locală Arad, în ultimele 4 luni din acest an.

 

Pe parcursul ultimelor 4 luni ale anului 2022 s-au întocmit 283 procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor la operatorii economici de pe raza UAT Arad, sub aspectul nedeținerii Autorizației de funcționare, Autorizației de alimentație publică, Orarului de funcționare, Autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publică pentru terase, precum și Acordului de ocupare domeniu public, toate aceste acte fiind eliberate, la cerere și în baza unei documentații prestabilite, de către Primăria Municipiului Arad.

 

Din cei 283 de agenți economici sancționați, 4 au încălcat prevederile OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, fiind luată și măsura de suspendarea a activității până la intrarea în legalitate, 3 sancțiuni s-au aplicat pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar 276 de firme n-au respectat Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale și al piețelor în municipiul Arad, aprobat prin HCLM Arad nr.586/2021.

 

Pentru neîndeplinirea condițiilor legale de funcționare, unui număr de 252 agenți economici li s-a aplicat sancțiunea avertisment scris, fiind la prima abatere și urmând a intra în legalitate, 31 de firme au primit sancțiuni pecuniare însumând aproape 70.000 lei.

 

Precizăm că în cazul nerespectării prevederilor:

 

-HCLM 586/2021 privind Regulamentul de desfășurare a activităților economice și al piețelor în municipiul Arad, agenții economici pot fi sancționați contravențional de către polițiștii locali din cadrul Compartimentului Activitate și Control Comercial, cu amenzi cuprinse între 2000 – 2500 lei pentru fiecare articol încălcat;

 

-OG 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare, amenzile aplicate persoanelor fizice se situează între 200 – 1000 lei. ”Sancțiunile prevăzute în legislație se pot aplica și persoanelor juridice, caz în care limitele minime și maxime ale amenzilor se dublează”.

 

-Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, amenzile aplicabile fiind între 3.000 și 30.000 lei. În situația în care contravenienții sunt persoane juridice care ”desfășoară activități ce implică, conform obiectului de activitate, comunicarea publică de opere sau de produse purtătoare de drepturi de autor sau drepturi conexe”, limitele amenzilor contravenționale se dublează.