Ziua Națională a României, 1 Decembrie, a fost sărbătorită la Arad

Data publicare: Joi, 01 Decembrie, 2022 Total: 956 accesari

Ziua Națională a României, 1 Decembrie, a fost sărbătorită la Arad

Ziua Națională a României, 1 Decembrie, a fost sărbătorită la Arad printr-o serie de evenimente omagiale, evocându-se personalitățile arădene care au gândit proiectul politic al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și însemnătatea actului politic săvârșit acum 104 ani, prin care s-a înfăptuit unitatea românilor.

 

La ora 10.00 a avut loc o slujbă de comemorare a celor trei mari corifei arădeni ai Unirii, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și dr. Ioan Suciu, în cimitirul Eternitatea, acolo unde își dorm somnul de veci.




 

De la ora 12.00, în Parcul Mihai Eminescu, la Crucea Martirilor, s-a desfășurat un ceremonial militar și religios care a cuprins acordarea onorului Prefectului Județului Arad, Toth Csaba, intonarea Imnului Național al României, prezentarea semnificației istorice a Zilei Naționale de către managerul Complexului Muzeal Arad, Sorin Bulboacă, discursuri din partea primarului municipiului Arad, Călin Bibarț, respectiv președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, a dat citire mesajului primului ministru al României, Nicolae Ionel Ciucă, dat cu ocazia Zilei Naționale a României.




 

După ceremonialul depunerii coroanelor de flori la Crucea Eroilor, noii subofițeri încadrați la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad au depus jurământul militar.

 

Finalul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României a fost reprezentat de parada militară cu tehnică din dotare, pe Bulevardul Revoluției defilând efective ale Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, structurilor Ministerului Afacerilor Interne din Arad și Penitenciarului Arad.


 

Prefectul Județului Arad, Toth Csaba: „Am fost onorat de participarea unui număr însemnat de arădeni la toate evenimentele de astăzi, dedicate Zilei Naționale a României, și doresc să le mulțumesc pentru prezență tuturor, atât reprezentanților instituțiilor alături de care am organizat ceremoniile cât și celorlalte persoane care au venit să sărbătorim împreună această zi. În mod special mulțumesc Înaltpreasfinției Sale Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru implicarea deosebită și mesajele pline de har pe care le-a adresat audienței cu ocazia tuturor evenimentelor cuprinse în program. De Ziua Națională a României, sărbătoarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, transmit tuturor arădenilor la mulți ani, sănătate și sărbători fericite alături de cei dragi”.







Sursă foto: Florin Maris/Facebook