Cel mai mare proiect european de energie verde - în județul Arad

Data publicare: Marti, 29 Noiembrie, 2022 Total: 747 accesari

Cel mai mare proiect european de energie verde - în județul Arad

Cel mai important proiect european de producere a energiei verzi se realizează în județul Arad, în comunele Grăniceri și Pilu! Valoarea proiectului este de 800 de milioane de euro, iar parcul fotovoltaic din județul Arad va produce 1044 de megawați, aproape cât reactorul nuclear de la Cernavodă sau cât centrala de la Porțile de Fier.  La apogeul său, proiectul va crea 1000 de locuri de muncă în județul Arad și va însemna un aflux de 23.000 de containere de marfă în terminalele intermodale din județ, la momentul demarării sale.

 

Astăzi, 29 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă la Consiliului Județean Arad, proiectul a fost detaliat în prezența reprezentantului dezvoltatorului, Sebastian Enache, a reprezentantului investitorului, Marian Pavel, a președintelui Consiliului Județean Arad, a vicepreședinților Răzvan Cadar și Ionel Bulbuc, a europarlamentarului Gheorghe Falcă, a primarilor Claudiu Bătrânuț (Grăniceri) și Drăgan Dan Lucian (Pilu).

 

Președintele Iustin Cionca a declarat: „Aș dori să vorbesc puțin din perspectiva președintelui de Consiliu Județean, despre acest proiect. Atunci când l-am anunțat, împreună cu autoritățile locale, o parte dintre cei care ne ascultau au zâmbit sceptici și s-au întrebat dacă nu cumva este o mare exagerare că un astfel de proiect se realizează în județul Arad. Ați văzut, nu am vorbit foarte mult despre acest subiect, am lăsat ca documentația tehnică să evolueze. Astăzi, suntem într-un moment în care vă putem prezenta noutăți, de aceea am invitat alături de mine această echipă. În județul Arad am avut curajul să abordăm proiecte mari de investiții, și din fonduri publice (europene sau naționale) și din fonduri private. Pentru mine este o mândrie că le putem astăzi trece în revistă și vă reamintesc că și ele au fost primite, la vremea lor, cu destul scepticism de unii, până s-a demonstrat că facem treabă bună.

 

Aș începe cu mediul privat, pentru că ne mândrim cu el. Avem în Arad cel mai mare terminal intermodal din Europa Centrală și de Est, pe calea ferată. Aflat la Curtici, acesta continuă să se dezvolte, printr-un proiect de 10 milioane de euro. Suntem singurul județ din țară cu trei terminale intermodale, care profită și de faptul că avem singura linie de cale ferată de mare viteză care leagă România cu occidentul.

 

În plan public, gestionăm cel mai ambițios program de modernizare a drumurilor județene, la nivel național. Suntem prima administrație care în parteneriat cu un alt județ, Bihorul, și cu primăriile  Arad și Oradea, respectiv cu Ministerul Transporturilor, am avut curajul să începem construirea unui drum expres de 120 km. Și tot la capitolul drumuri vă reamintesc că am semnat recent contractul cu cea mai mare valoare din istoria Consiliului Județean, pentru finalizarea centurii Aradului, cu un pod nou peste Mureș, la Fântânele, și un pasaj peste calea ferată, la Vladimirescu. Avem în lucru aprox. 750 km de drumuri județene, în diferite faze de execuție, unele în stadiul documentației tehnice, altele în șantier sau chiar finalizate – un alt mare proiect al nostru cu care am demonstrat că suntem capabili de lucrări majore.

Nu în ultimul rând, în județul Arad, la Socodor, Grăniceri și Pilu se lucrează la primul proiect de extindere a rețelei de gaz, în România, din fonduri europene. Este un succes al domnilor primari de acolo, care va continua dezvoltarea întregii zone. Fiecare dintre aceste proiecte a fost nu doar îndrăzneț, ci și deschizător de drumuri, un model de bune practici la nivel regional și național, așa cum sunt convins că va deveni și parcul fotovoltaic de la Grăniceri-Pilu”.

 

Primarul comunei Grăniceri, Claudiu Bătrânuț a salutat investiția: „Am ajuns într-un punct în care ne mai despart câteva luni pentru obținerea autorizației de construcție a parcului! Sunt ferm convins că tot ceea ce va fi aici va duce la bunăstarea județului, a comunei și a întregii țări!”

 

Primarul comunei Pilu, Lucian Ioan Drăgan, a subliniat: „În urma investiției, localitatea noastră va prospera, prin impozite și taxe. Terenul va putea fi folosit și de crescătorii de animale, va putea fi utilizat și la pășunat, așa că, pentru noi, este un dublu beneficiu”.

 

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a vorbit despre valoarea investiției: „Vorbim, astăzi, despre o investiție care depășește 800 de milioane de euro. Prin comparație,  România are alocate prin PNRR, 1,6 miliarde euro. Așadar, Aradul va beneficia de o investiție privată, care are ca valoare jumătate din suma alocată României. Asta înseamnă enorm de mult pentru județul nostru, de fapt este cea mai mare investiție privată din județul Arad. Ca să vă dați seama, atunci când această investiție se va realiza, va produce 1044 de megawați.  Aproape la fel de mult ca la Centrala de la Cernavodă care, atunci când funcționează cele 2  reactoare, produce 1400 megawați sau la Porțile de Fier, unde se produc 1200 megawați. Asta confirmă că Aradul va fi pol energetic în România. Ca să vă dați seama de dimensiune, în momentul când se va construi acest parc fotovoltaic se va transporta 23.000 de containere într-una dintre stațiile în care noi avem terminal: poate să fie Vladimirescu, poate să fie Șagu, poate să fie Curtici, evident investitorul va decide. Dar este enorm de mult să spui că în destul de scurt trebuie să intre pe teritoriul României 23.000 de containere, care să fie repartizate și distribuite în această investiție. Ritmul de implementare fost destul de bun, am trecut de momente mai puțin plăcute, dar am reușit, cu sprijinul celor doi primari, a investitorilor, să ajungem într-o fază finală”.

 

Perioada standard de amortizare a investiției este de 6-7 ani. Durata medie de viață a unui parc fotovoltaic este între 15 și 20 de ani.