Tinerii arădeni, acaparați de roboți

Data publicare: Marti, 29 Noiembrie, 2022 Total: 801 accesari

Tinerii arădeni, acaparați de roboți

O tonă de premii, o grămadă de experimente care mai de care, roboți de tot felul, activități distractive și multă învățare, acestea au fost ingredientele de bază de la Noaptea Cercetătorilor Europeni. Evenimentul organizat la nivel local de Universitatea „Aurel Vlaicu”, Inspectoratul Școlar Județean, respectiv Atrium Mall, sub egida Comisiei Europene, se înscrie în paleta de acțiuni ce poartă numele dublei laureate Nobel Marie Skłodowska-Curie și are menirea de a-i atrage pe tineri înspre știință, tehnologie și cercetare.

 

La apelul U.A.V. și al Comisiei Europene au răspuns „prezent” atât Institutul de Științe ale Vieții din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” cât și liceele, colegiile, școlile și ONG-urile arădene, care s-au pregătit minuțios timp de câteva luni pentru a deservi publicul curios.

 

Elevii, studenții, aparținătorii lor și nu numai, au putut programa robotul adus de firma Leoni, au făcut experimente chimice alături de cadrele didactice Radu Ghinga (Liceul Teoretic „Adam Müllern Guttenbrunn”), Iulia Ghinga (Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară), Margareta Mocuța (Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”), au învățat cu ajutorul profesorilor universitari și al cercetătorilor Dana Copolovici, Lucian Copolovici, Mihaela Dochia, Cristina Moisa, Andrea Lupitu, împreună cu studenții Flavia Bortes, Denisa Peteleu (de la Universitatea „Aurel Vlaicu”), au explorat matematica alături de prof. univ. Monica Ciobanu (UVVG) iar elevele Sorana Szegő și Ariela Szegő, au descoperit misterele spațiului cosmic cu ajutorul astroclubului Galaxis, electronica altături de profesorii și elevii de la liceul tehnologic de electronică și automatizări „Caius Iacob”, au învățat să protejeze natura alături de îndrumătorii de la Parcul Natural Lunca Mureșului, să înțeleagă istoria alături de muzeografii Adelina Stoenescu și prof. univ. Sorin Bulboacă, directorul Complexului Muzeal Arad, să se bucure de avioane alături de Tiberiu Kass și echipa de profesori ai Palatului Copiilor.

 

Evenimentul organizat la nivel local de prof. univ. Gyöngyi Oszer și echipa universității „Aurel Vlaicu”, cu sprijinul rectorului UAV, doamna Ramona Lile, a fost un adevărat tur de forță cu impact considerabil asupra tuturor participanților. Astfel, beneficiarii au plecat acasă cu multe premii, cunoștințe științifice noi, o viziune diferită și o dragoste față de știință.

 

Vidorka Șipoș

Foto: M.S.