România este în această săptămână buricul Planetei

Data publicare: Luni, 28 Noiembrie, 2022 Total: 630 accesari

România este în această săptămână buricul Planetei

Bucureştiul este în această săptămână capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice, găzduind două reuniuni la care participă lideri-cheie în materie de securitate.

 

Marţi, 29 noiembrie şi miercuri, 30 noiembrie, va avea loc, la Bucureşti, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO.

 

De asemenea, luni şi marţi, se va desfăşura, în Capitală, Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM).

 

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va prezida reuniunea miniştrilor de Externe ai Alianței Nord Atlantice unde va fi prezent și secretarul de stat Antony J. Blinken.

 

La Reuniunea de la Bucureşti vor participa și miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizaţie.

 

Reuniunea de la Bucureşti se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecţia infrastructurii critice şi eforturile NATO de a construi capacitatea şi de a consolida rezilienţa în Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

 

Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

 

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.

La sesiunile deschise partenerilor din cadrul reuniunii vor participa miniştrii Afacerilor Externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.


În jur de 75 de participanți de nivel înalt vor participa la această reuniune împreună cu analiști și lideri de opinie. Vreme de trei zile, între 28 și 30 noiembrie, România va fi capitala diplomatică europeană, euroatlantică și dincolo de acestea”, a spus ministrul Afacerilor Externe a României, Bogdan Aurescu.


foto: Facebook