23 noiembrie – Ziua Economiștilor din România

Data publicare: Miercuri, 23 Noiembrie, 2022 Total: 682 accesari

23 noiembrie – Ziua Economiștilor din România

În fiecare an, Asociatia Generala a Economistilor din Romania (AGER) organizeaza, in data de 23 noiembrie, Ziua Economistului. Aceastã datã semnificã deschiderea primului curs universitar de economie politicã din tara noastrã, sustinut de profesorul Ion Ghica, la 23 noiemrie/5 decembrie 1843, la Academia Mihãileanã din Iasi, cu tema "Despre importanta (însemnatatea) economiei politice".

 

Decizia desemnarii acestei zile drept "Ziua economistilor" a fost hotãratã la cel de-al III-lea Congres al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania (AGER) in luna aprilie 1997.

 

Lectia cu tema "Despre importanta (însemnatatea) economiei politice" predata de catre prof. Ion Ghica a fost ulterior publicata pe 27 februarie 1844 în "Foaie stiintifica si literara" nr. 8 (subtitlul revistei "Propasirea", al carei titlu fusese interzis de cenzura).

 

Ion Ghica, mare dascal economist si mare om de cultura, a predat la Academia Mihaileana din Iasi cursuri de geometrie descriptiva, de geologie si mineralogie, primind pentru "sirguinta si buna întrebuintare", din partea domnitorului Mihail Sturza, rangul de vel-spatar pe 17 februarie 1843.

 

Pe 7 septembrie, acelasi an, este numit "profesor public în clasele înalte de economie politica", desi exista indicii ca economia politica figura în planul de învatamint înca din 1842 - 1843, elevii fiind chestionati si la aceasta materie la examenele din martie 1843.

 

Sursa: ager.krimket.ro