Bibarț: “Nu ne dorim să ajungem în situația de a alege între a asigura căldura în casele arădenilor sau a finanța sistemul sanitar”

Data publicare: Marti, 22 Noiembrie, 2022 Total: 801 accesari

Bibarț: “Nu ne dorim să ajungem în situația de a alege între a asigura căldura în casele arădenilor sau a finanța sistemul sanitar”

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Municipal  Arad de marți, 22 noiembrie 2022, s-a aflat o nouă rectificare a Bugetului General de Venituri și Cheltuieli al Municipiului Arad. Cu acest prilej, primarul Călin Bibarț a ținut să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscul la care se expune municipalitatea în cazul în care va continua să diminueze sume de la investiții în favoarea subvenționării unor domenii catalogate de edil ca fiind sensibile. Este vorba despre sumele alocate pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la energia termică livrată populației, plătită în avans către SC CET Hidrocarburi Arad SA, subvențiile acordate Companiei de Trasport Public Arad  și  banii alocați Spitalului Județean Arad.                                                   

În ultimii 10 ani de când Spitalul Municipal a fuzionat cu Spitalul Județean, este pentru prima dată când municipalitatea finanțează în mod direct Spitalul Județean cu 15 milioane de lei, echivalentul a 3 milioane de euro.  Până acum am finanțat doar lucrări la clădiri.

Aceste milioane pe care le-am luat azi de la investiții, va trebui să găsim resurse să le completăm, ceea ce va fi destul de complicat în condițiile în care taxele și impozitele locale nu au crescut și nici nu vor crește. Au crescut în schimb prețurile la materiale și utilități de până la 4 ori. Vom ajunge în situația în care nu vom mai avea de unde să tăiem. Acestea sunt realitățile. Nimeni nu a estimat criza, nimeni nu a estimat explozia prețurilor. Ne bucurăm acum că avem de unde lua, dar ce se va întâmpla peste un an sau doi? De ani de zile, Primăria Arad a închis bugetul, poate și anul acesta, cu excedent.


Este o consecință a faptului că nu s-au respectat  termenele de execuție a lucrărilor. Trebuie să fim precauți, pentru că niciunul dintre noi nu ne permitem să lăsăm orașul în frig, să tragem tramvaiele pe dreapta sau să fim în imposibilitatea de a ajuta sistemul sanitar. Continuând în acest ritm, la un moment dat riscăm să ajungem într-o situație extrem de dificilă! Sperăm să trecem cu bine peste această perioadă complicată  și să nu ajungem în situația de a alege între a asigura căldura în casele arădenilor sau a finanța sistemul sanitar! Este limpede că nu ne dorim acest lucru!
, a punctat primarul Călin Bibarț, în plenul ședinței CLM Arad.