Blue Air va fi preluată de statul român

Data publicare: Vineri, 18 Noiembrie, 2022 Total: 515 accesari

Blue Air va fi preluată de statul român

Statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, va prelua 75% din acţiunile companiei, devenind astfel acţionar majoritar al companiei.

 

Preluarea a 75% din acțiunile companiei era una dintre garanțiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la statul român.

Din împrumutul de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la EximBank cu garanţia statului, compania aeriană nu a plătit nici măcar o rată, statul fiind cel care şi-a asumat plata acestora încă din noiembrie 2021.

În ordonanța de urgență prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să îşi plătească datoria. Abia după un an în care statul a plătit creditul pe care tot el l-a acordat companiei, a preluat 75% din companie.

 

În baza adresei pe care am primit-o ieri (miercuri – n.r.) de la Ministerul Finanțelor, vă pot spune că am inițiat procedura prin care o să devenim acționar majoritar al Blue Air”, a declarat șeful AAAS.

Potrivit lui Daniel Geantă, tot joi AAAS a solicitat Ministerului Finanțelor Publice să îi fie puse la dispoziție toate documentele necesare pentru a putea demara această procedură, care este formată din mai multe etape, inclusiv notificarea Ministerului Transporturilor și aprobarea procedurii în cadrul AGA Blue Air.

Zborurile Blue Air au fost întrerupte din 6 septembrie, în urma popririi puse pe conturile companiei, din cauza datoriilor.


Citește și: Se întâmplă pentru prima dată în România. Mii de români disperați. Blue Air suspendă toate zborurile din România. Blue Air acuză Ministerul Mediului că a blocat toate conturile companiei

 


Pe 30 septembrie, compania a anunțat că nu poate relua zborurile pe 10 octombrie, cum anunțase inițial, din cauza dificultăților financiare, și nu a mai avansat un nou termen.

 

ANPC a anunțat pe 4 octombrie că a decis sancționarea cu încă 10 milioane de lei a companiei low cost Blue Air, echivalentul a 2 milioane de euro, a doua oară în ultimele trei luni când Blue Air era sancționată cu această sumă, după amenda identică din iulie.