Comisia Europeană a adoptat raportul privind aderarea României la Schengen

Data publicare: Miercuri, 16 Noiembrie, 2022 Total: 738 accesari

Comisia Europeană a adoptat raportul privind aderarea României la Schengen

Comisia Europeană recomandă instituțiilor comunitare să aprobe aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Raportul Executivului comunitar laudă managementul românesc al frontierelor.

 

„România are un management de înaltă calitate și solid al granițelor și o cooperare internațională în materie de poliție de frontieră” atât cu țările vecine cât și în misiunea europeană Frontex și în Europol, se precizează în comunicarea Comisiei. „Combaterea migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este foarte activă. Sistemul Informatic Schengen este bine implementat (...) România are o strategie națională anticorupție, iar măsuri anticorupție au fost introduse pe toate palierele instituțiilor de aplicare a legii”, arată documentul, care a ținut cont și de concluziile misiunii voluntare de evaluare care a vizitat România luna trecută. În cazul Bulgariei, punctul principal al raportului se referă la modul în care este administrată granița cu Turcia, o zonă sensibilă din perspectiva fluxurilor migraționiste.

 

Ilfa Johansson, comisara pentru Afaceri Interne, a anunțat oficial votul pozitiv dat din Colegiul Comisarilor. 

„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen - n.r.). Iar UE este pregătită să le primească”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Raportul urmează să fie pus la dispoziția grupului de lucru Schengen de pe lângă Consiliul European, până la reuniunea în forma Justiție și Afaceri Interne, la începutul lunii decembrie.

„Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. În fiecare an sunt câte 24 de milioane de călătorii de afaceri. Oamenii fac câte 1,2 miliarde de călătorii. Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii. În Schengen sunt 22 de state membri si 4 țări asociate iar acum e momentul să mai intre 3.

E timpul să vă urăm bun venit. Ca să ai privilegiul de a fi membru trebuie să respecți Schengen care înseamnă o respectare a frontierelor. Bulgaria, România și Croația au dovedit că îndeplinesc toate condițiile. România și Bulgaria au invitat săptămâna trecută o misiune de constatare. Ei au evaluat evoluția cadrului legal și instrumentele de gestionare eficientă a spațiului Schengen. A fost ca răspuns ca unele state aveau semne de întrebare. Rezultatul nu a venit doar cu rezultate pozitive dar întăresc și poziția acestor state.

Bulgaria, România și Croația sunt gata să adere. Mă aștept la statele membre să ia această decizie istorică. Este o decizie în interesul nostru al tuturor”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johannson.

 

Obstrucții olandeze, îndoieli suedeze

Odată adoptat în Colegiul Comisarilor, raportul este pus la dispoziția grupului de lucru Schengen din Consiliul European. După mai multe reuniuni tehnice pregătitoare, o decizie ar putea fi luată pe 8-9 decembrie, la Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor europeni ai Justiției și Internelor. Surse europene nu exclud însă o amânare cu două săptămâni a deciziei finale. Este nevoie de unanimitate pentru adoptare. În acest moment, Țările de Jos au exprimat un punct de vedere contrar celorlalte state din spațiul Schengen. Iar în Suedia, subiectul este dezbătut în comisii parlamentare.