Aniversarea a 210 ani de existență sărbătorită cu fast la Colegiul Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad

Data publicare: Miercuri, 16 Noiembrie, 2022 Total: 1562 accesari

Aniversarea a 210 ani de existență sărbătorită cu fast la Colegiul Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad

Colegul Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal” a fost întemeiat în 15 noiembrie 1812 de către Dimitre Țichindeal ca Preparandia din Arad. Importanța sa a fost majoră datorită lipsei unei școli în limba română în întreaga Transilvanie.

 

La 210 ani de la înființare ”Ziua Școlii” a fost sărbătorită cu fast, fiind marcată de numeroase manifestări, dintre care vom spicui câteva, deoarece am scrie un roman dacă le-am enumera pe toate pe larg.

 

Astfel în holul de la etajul I au fost amenajate 3 expoziții:

 

1. Reviste ale elevilor ("Tribuna elevilor", "Mini-Tribuna elevilor") și a profesorilor ("Plus") care au apărut de-a lungul timpului. În ultimii ani, "Tribuna elevilor" apare exclusiv în format electronic.

 

2. Cărți publicate de profesori ai școlii (expoziție îngrijită de d-na bibliotecar Andrea Fülop), lucrări de specialitate, metodică și chiar literatură pentru copii.

 

3. Expoziția "Școala de altădată" cuprinzând multe fotografii, rechizite (penar din lemn, stilouri cu rezervor), manuale, culegeri de matematică, carnete de elev, trompetă a pionierilor, mijloace de învățământ (pick-up, diascol cu diafilme și diapozitive, casete audio, viniluri) din trecut. Exponatele aparțin elevilor (adunate de la părinți, bunici) și profesorilor școlii.

 


În jurul școlii "a fost încins un brâu de aur" (expresia aparține directorului adj. Ana-Maria Popa) cu lucrări plastice ale elevilor, dedicate aniversării celor 210 ani.

 

Alte lucrări, în special colaje  pe tema: Școala de ieri / Școala de azi / Școala viitorului au fost expuse în vitrină la etajul I.

 

Profesor Elena Cercel a realizat o expoziție pe întreaga înalțime a holului școlii, cuprinzând cele mai frumoase lucrări ale elevilor din ultimii 25 ani. Lista autorilor a fost publicată pe pagina de Facebook a școlii.

 


Elevii colegiului au prezentat un reușit program artistic (cor, soliști diverse genuri muzicale, dans sportiv, gimnastcă ritmică și aerobică etc.).

 

A fost deasemenea finalizat Concursul pe teme de istorie (Marea Unire) și aspecte din trecutul școlii, concurs organizat de prof. Nicolae Danciu și preot profesor Flavius Lazăr. Diplomele au fost înmânate la bustul întemeietorului D. Tichindeal.

 

Totodată a fost convocat "Consiliul profesoral" cu participarea invitaților: delegația de la Caransebeș,  foștii directori și directori adjuncți ai școlii: prof. Melania Popa, prof. univ. dr. Anton Ilica, prof. dr. Doru Bogdan, prof. Maria Pădurean, prof. dr. Alexandru Blaga, prof. Ioan Stan, profesorii Aurelia Marșieu, Florica Suciu, Elisabeta Ciulică, Anabela Mărginean,Valeria Mădărăsan, Voichița Neagu, profesorii pt învățământul primar: Ana Seviciu, Ileana Iovin, Maria Mutu, Mariana Crișan, Margareta Ban, Georgeta Pascu.

 

La finalul "consiliului" a fost prezentată cartea electronică în care fiecare clasă (de la pregătitoare la final de liceu) a transmis o fotografie și un mesaj la aniversare.

 

Pe parcursul zilei, în sălile de clasă a intrat, surprinzând profesorii și elevii, ROBOȚELUL creat de membrii cercului de profil.

 

Elevii claselor a XI-a A și B au aflat cum se scrie o carte (întâlnire cu Livia Ciupav Sfârâilă - co-autoarea volumelor "Mai mult ca perfectul"), au vizitat Casa Corpului Didactic Arad și Biblioteca Universității "Vasile Goldiș", împreună cu prof. diriginte Monica Pavel și Claudia Dragoș.

 

Elevii participanți la proiectul eTwinning, SNAP! Inside and outside the Earth și coordonatoarea proiectului, prof. Gabriela Iancic, au fost premiați de Ziua Școlii.

 

Profesori, foști elevi și actuali elevi au semnat articole din revista dedicată evenimentului iar interviuri cu elevi și profesori au apărut on-line și în revistă.

 

Mai trebuie menționat faptul că prof pentru învățământul primar Andreea Moraru a lansat noile mascote ale școlii: Țichindel și Țichindela.