Misiune istorică pe lună, după 50 de ani de la ultima misiune APOLLO

Data publicare: Miercuri, 16 Noiembrie, 2022 Total: 825 accesari

Misiune istorică pe lună, după 50 de ani de la ultima misiune APOLLO

NASA a lansat miercuri cea mai puternică rachetă construită vreodată în călătoria sa spre Lună, într-o spectaculoasă explozie de lumină care a marcat începutul noului program emblematic al agenției spațiale, Artemis.

 

După 50 de ani, NASA a lansat mega-rachetă Artemis l către Lună. Orion, capsula care nu are nici un astronaut la bord, se află acum pe orbită. Astfel, Artemis I începe un nou capitol în explorarea lunară umană.

 

Racheta de 4,1 miliarde de dolari este primul pas spre reluarea misiunilor NASA pe Lună. Agenția a dezvoltat acest model de rachetă pe durata a mai mult de zece ani. Este cea mai puternică rachetă realizată până acum de agenția spațială americană.


Primele zboruri nu vor avea echipaj uman, rolul lor fiind de a testa noile echipamentele. La bord vor fi inclusiv manechine cu senzori, cu ajutorul cărora se vor studia efectele radiațiilor cosmice asupra unui viitor echipaj uman. O misiune cu oameni la bord va avea loc, cel mai devreme, în 2025, spune NASA. Acest tip de rachetă ar putea fi folosit și pentru viitoarele misiuni spre Marte.


După două amânări a lansării NASA a reușit să lanseze racheta Artemis spre lună însă nu fără emoții, înainte de lansare, o nouă scurgere a apărut în timp ce NASA a alimentat, marţi, racheta lunară pentru o lansare la miezul nopţii, în a treia încercare de a plasa o capsulă goală în jurul Lunii, și pentru prima dată în ultimii 50 de ani.

La puţin peste 7 minute de la decolare, Artemis 1 călătorea cu mai mult de 12.000 de mile pe oră. Pentru prima dată, racheta Nasa SLS şi Nasa Orion zboară împreună.La cinci minute de la decolare, NASA a numit ascensiunea rachetei „cea mai puternică din lume”. Motoarele sunt în stare bună, a transmis NASA.