Supermarketurile străine în dificultate în Ungaria. Viktor Orban a extins numărul de plafoane de preț pentru produsele alimentare

Data publicare: Miercuri, 16 Noiembrie, 2022 Total: 926 accesari

Supermarketurile străine în dificultate în Ungaria. Viktor Orban a extins numărul de plafoane de preț pentru produsele alimentare

Viktor Orban a decis că crească numărul de alimente al că­ror preț este plafonat, iar acest lucru înseamnă o lovitură pentru retailerii străini care s-au confruntat cu o serie întreagă de măsuri introduse în ultimul an.

 

În primul rând, în decembrie 2021, pe fondul scumpirii în creștere a alimentelor, care a lovit în mod deosebit Europa Centrală și de Est, guvernul Ungariei e emis un proiect de lege care obligă supermarketurile cu venituri de peste 100 de miliarde de forinți (250 de milioane de euro) să predea alimente unei companii de stat cu 48 de ore înainte de data de consum, potrivit politico.eu.

 

Dacă Ungaria scapă cu măsuri atât de severe, acesta ar putea constitui un model negativ şi pentru alte state UE”, a declarat un retailer.

 

Oficialii de la Budapesta au ordonat un plafon de preț – fără compensare pentru comercianții cu amănuntul pentru șase alimente de bază, inclusiv zahăr, făină și piept de pui și a majorat cotele de impozitare pentru marile supermarketuri de la 2,7% la 4,1%. Săptămâna trecută, prin ordin, au fost adăugate ouă și cartofi pe lista alimentelor cu plafon.

 

Toate firmele trebuie să se supună regulilor, inclusiv cele care sunt străine, precum giganții germani de reduceri Aldi și Lidl, lanțul francez Auchan, Penny Market din Irlanda, Spar din Austria și Tesco din Marea Britanie.

 

De asemenea, Viktor Orban a spus că cele mai recente înghețări ale prețurilor fac parte din planul său de a reduce la jumătate inflația, care a atins 21,1% în octombrie și se așteaptă să ajungă la 25% până la sfârșitul anului.

 

Sursa: româniatv.net