12 noiembrie – Ziua mondială a pneumoniei. Boala infecțioasă care ucide 2,5 milioane de oameni anual

Data publicare: Sambata, 12 Noiembrie, 2022 Total: 448 accesari

12 noiembrie – Ziua mondială a pneumoniei. Boala infecțioasă care ucide 2,5 milioane de oameni anual

Pneumonia este cea mai mare cauză de mortalitate infecţioasă atât la copii, cât şi la adulţi, fiind boala care curmă mai multe vieți de copii decât malaria, SIDA și rujeola.

 

Pneumonia este o boală curabilă şi prevenibilă care afectează aproape 155 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani şi ucide peste 800.000 de copii în fiecare an.

 

Instituită pentru prima dată în 2009, Ziua mondială a pneumoniei (#WorldPneumoniaDay) a fost fondată de Coaliţia Globală împotriva Pneumoniei Copiilor, formată din aproape o sută de organizaţii.

 

Scopul acestei zile a fost acela de a educa şi de a informa publicul cu privire la pericolele pe care le implică neglijarea afecţiunilor care duc la pneumonie sau care sunt legate de aceasta şi de a încuraja factorii de decizie politică şi organizatorii de la nivel local să combată pneumonia.

 

Streptococcus pneumoniae este bacteria comună care provoacă pneumonia. Simptomele principale ale pneumoniei includ febră, frisoane, tuse, dificultăţi de respiraţie şi oboseală. Prin administrarea de antibiotice, pneumonia poate fi prevenită, prin controlul infecţiilor bacteriene şi fungice.

 

Sursa: World Health Organization