La 11 noiembrie 1918, semnarea tratatului de la Compiegne a pus capăt Primului Război Mondial

Data publicare: Vineri, 11 Noiembrie, 2022 Total: 865 accesari

La 11 noiembrie 1918, semnarea tratatului de la Compiegne a pus capăt Primului Război Mondial

Tratatul de armistițiu a avut loc la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German și puterile Antantei și a pus capăt Primului Război Mondial pe Frontul de Vest.

 

Tratatul a fost semnat într-un vagon de tren, în pădurea Compiegne (a intrat în vigoare la ora 11:00). Principalii semnatari au fost mareșalul Fredinand Foch, comandantul forțelor Antantei, și Matthias Erzbergerdin partea Germaniei.

 

Numeroase unități de artilerie au continuat să tragă asupra țintelor germane pentru a evita tractarea înapoi a muniților rămase. De asemenea, Aliații au vrut să se asigure că, în caz de repornire a luptelor, să fie în poziția cea mai favorabilă. În consecință, au fost 10,944 de victime, din care 2,738 de oameni au murit în ultima zi a războiului.

 

Americanul Henry Gunther este în general recunoscut ca fiind ultimul soldat ucis în acțiunile Primului Război Mondial, după ce a fost împușcat în timp ce-și reîncărca arma, cu doar 60 de secunde înaintea armistițiului, de către trupele germane uimite, care considerau că armistițiul deja intrase în vigoare.

 

Armistițiul de la Compiègne din data de 11 noiembrie 1918 marchează sfârșitul simbolic al rimului Războii Mondial soldat cu peste 20 de milioane de morți (atât civili, cât și militari), 20 de milioane de răniți și peste 10 milioane de persoane dispărute.

Sursa: Wikipedia

Foto: Facebook