Marii fermieri din Arad ameninţă cu plângeri penale pentru vânzarea ilegală a porcilor, în contextul pestei

Data publicare: Marti, 08 Noiembrie, 2022 Total: 1077 accesari

Marii fermieri din Arad ameninţă cu plângeri penale pentru vânzarea ilegală a porcilor, în contextul pestei

Marile ferme de porci ameninţă cu plângeri penale din cauza comerţului de animale fără documente, care ar fi cauza principală a răspândirii pestei porcine africane şi le-ar provoca pagube imense, în timp ce autorităţile spun că „a explodat comerţul online” şi încearcă să facă faţă situaţiei prin controale ample, informează Agerpres.

 

Omul de afaceri arădean Dimitrie Muscă, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, spune că „însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol”, nu doar afacerile din domeniu, din cauza pestei porcine africane care „începe din nou să se răspândească în ţară”.

 

Constatăm că autorităţile nu fac suficient pentru a combate comerţul ilegal de porci, iar pesta începe din nou să se răspândească în ţară. Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi şi avem în vedere să depunem plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care îi vizează pe ei şi pe autorităţile care nu îşi fac treaba. Însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol, pentru că la noi în ţară se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumăm iar restul vine din importuri. Dacă autorităţile nu iau măsuri mai aspre, suntem doar noi crescătorii care avem datoria să facem ceva”, a declarat marţi, 8 noiembrie, pentru AGERPRES, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă.

 

La rândul său, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Agerpres, că cel mai mare risc de răspândire a pestei în acest moment este reprezentat de comerţul ilegal de porci şi a admis că aceasta este şi îngrijorarea patronilor, care se tem că fermele le vor fi puse sub restricţii sau chiar s-ar putea confrunta cu boala în propriile crescătorii.

 

El a declarat că îngrijorările legate de marile crescătorii îi fac pe patronii acestora să ameninţe cu plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

 

Sursa: G4Media.ro