Cele mai mari 10 bănci din România investigate de Consiliul Concurenţei. Suspiciuni privind modul de calculare a ROBOR

Data publicare: Miercuri, 02 Noiembrie, 2022 Total: 639 accesari

Cele mai mari 10 bănci din România investigate de Consiliul Concurenţei. Suspiciuni privind modul de calculare a ROBOR

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar luni dimineaţă, 2 noiembrie, a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul.

 

Potrivit informaţiilor BNR şi ACI (asociaţia profesioniştilor pieţelor financiare din bănci), cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

 

ROBOR se calculează ca media arit­me­tică (după eliminarea extremelor) a do­bân­zilor cotate de băncile care participă la pro­cesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse“ să plaseze depozite celorlalţi participanți.

 

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evo­luează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a decuplat, Mugur Isărescu, guver­natorul BNR, spunând în vară că băncile au „sărit calul“ şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie.

 

BNR a afişat luni, 1 noiembrie, un ROBOR la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%.

 

În acelaşi timp, rata de dobândă de politică monetară este de 6,25%.

 

Sursa: zf.ro