Decizie majoră a ÎCCJ privind prescrierea faptelor. Efectul - mii de inculpați ar putea scăpa de dosarele penale. Elena Udrea și Liviu Dragnea, pe lista beneficiarilor

Data publicare: Miercuri, 26 Octombrie, 2022 Total: 700 accesari

Decizie majoră a ÎCCJ privind prescrierea faptelor. Efectul - mii de inculpați ar putea scăpa de dosarele penale. Elena Udrea și Liviu Dragnea, pe lista beneficiarilor

Mii de inculpați ar putea scăpa de dosarele penale prin prescrierea faptelor, pe listă fiind și fostul ministru Elena Udrea, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie importată privind prescripția specială, în urma deciziei Curții Constituționale conform căreia prevederile articolului 155 din Codul Penal privind întreruperea cursului prescripției răspunderii penale sunt neconstituționale.

 

De la decizia din 2018 în care a fost declarată neconstituțională o sintagmă din articolul din Codul penal privind cursul prescripției răspunderii penale și până la o ordonanța de urgență adoptată de guvern în 30 mai 2022, prin care a fost modificat Codul penal, în niciun dosar nu poate fi întreruptă prescripția, a stabilit Curtea Constituțională în luna iunie. Parlamentul nu a făcut modificările legislative ca să pună Codul Penal în acord cu decizia Curții Constituționale, astfel că din 2018 nu au existat prevederi legale care să reglementeze întreruperea prescripției, aspect taxat prin decizia CCR din vara acestui an.

 

După decizia CCR, multe procese au fost suspendate, instanțele cerând ICCJ să lămurească dacă deciziile Curții Constituționale privind prescripţia retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.

 

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marți că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv. Decizia va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau la parchete - inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor.

 

Efectul este că mii de inculpați ar putea scăpa de dosare, pe lista beneficiarilor fiind inclusiv nume celebre, precum Elena Udrea, Ioana Băsescu, Liviu Dragnea sau Darius Vîlcov.

 

Sunt vizate orice dosare aflate în lucru fie la parchete, fie la instanțe și se dispune încetarea procesului penal înainte de a afla, practic, dacă acele persoane au comis sau nu o infracțiune.

 

Sursa: hotnews.ro
foto: jurnalul.ro