Intervenții categorice pe securitate și siguranță, în plenul de la Strasbourg

Data publicare: Joi, 20 Octombrie, 2022 Total: 512 accesari

Intervenții categorice pe securitate și siguranță, în plenul de la Strasbourg

Eurodeputatul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE) a susținut trei intervenții în Plenul Parlamentului European privind securitatea și siguranța statelor membre, Uniunii Europene și nu numai.

 

Gheorghe FALCĂ a vorbit despre relațiile UE-Balcanii de Vest, în lumina noului pachet privind extinderea. „Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a reprezentat un nefericit dar bun prilej pentru guvernele din Balcani să reconsidere și să reevalueze influența Moscovei în regiunea lor. Este, în același timp, un bun prilej ca la nivel european, să reconsiderăm dinamica relațiilor noastre cu țările respective, mai ales în ceea ce privește sprijinul clar de care acestea au nevoie pe drumul aderării lor la comunitatea noastră politică și de valori. Și vreau să salut cu acest prilej recomandarea Comisiei către Consiliu pentru acordarea statutului de țară candidată pentru Bosnia Herțegovina. Este un semnal extrem de puternic pentru întreaga zonă”.

 

Vorbind tot despre securitatea Europei, FALCĂ a luat cuvântul în plenul european subliniind implicarea regimului autoritar din Belarus în criza din Ucraina. „Cred că în ceea ce privește regimul autoritar din Belarus, orice iluzie privind o anumită normalizare a situației politice s-a spulberat. În acest moment, singura sa șansă de supraviețuire a regimului autoritar de la Minsk o reprezintă asocierea cu regimul criminal de la Moscova, ceea ce pentru Uniunea Europeană este inacceptabil, cu atât mai mult cu cât efectele acestei asocieri se răsfrâng negativ, tragic și periculos, asupra cetățenilor din Belarus care luptă pentru libertate. Uniunea Europeană are obligația de a lua toate măsurile legale și morale pentru a împiedica o implicare directă a regimului de la Minsk în războiul declanșat de ruși în Ucraina!”

 

Contextul actual, agravat de invazia rusă din Ucraina, a adus în atenția eurodeputatului FALCĂ și cazul Tunisiei: „Deficitul de democrație, în interiorul Uniunii Europene dar și la granițele sale, reprezintă un motiv de îngrijorare și, în același timp, un nou prilej de acțiune coordonată între instituțiile europene și Statele Membre. Este și cazul evenimentelor din Tunisia pe care cred că nu trebuie să le tratăm cu ușurință la niciun nivel, dar pe care cred că trebuie să le tratăm, totuși, constructiv! Desigur, chiar și la nivel diplomatic, Uniunea Europeană se exprimă de multe ori prin puterea exemplului, ceea ce este esențial, dar cred că avem obligația, în limitele tratatelor noastre, să sprijinim și mai ales să-i apărăm pe toți cei care luptă democratic pentru libertate, prosperitate și demnitate. Uniunea Europeană are obligația de a menține dialogul viu în Tunisia și, odată cu el, speranța tunisienilor pentru stabilitate și pentru un viitor mai bun”.