Undă verde de la Strasbourg pentru aderarea României la Schengen

Data publicare: Marti, 18 Octombrie, 2022 Total: 826 accesari

Undă verde de la Strasbourg pentru aderarea României la Schengen

A patra rezoluție pentru aderarea României la Schengen a fost votată astăzi de Parlamentul European.

Prin rezoluția adoptată marți, 18 octombrie, eurodeputații cer ca, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul Europei să adopte decizia Parlamentului European privind admiterea României în spațiul Schengen.

 

Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a votat rezoluția pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 de abțineri. „Parlamentul European solicită încetarea discriminării și admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen. Excluderea este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a UE”, se arată în comunicatul oficial. În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Eurodeputații au solicitat de mai multe ori ca Bulgaria și România să fie admise în spațiul Schengen, începând cu 2018.

Majoritatea eurodeputaților au îndemnat statele membre să recunoască faptul că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile Schengen și că ar trebui admise în spațiul de liberă circulație cât mai curând posibil.

Parlamentul European a transmis că rezoluția nu are caracter legislative, rezoluția adoptată are rolul de a da un semnal important pentru extinderea spațiului Schengen.

Votul de azi de la Strasbourg cu 547 pentru 49 împotrivă și 43 de abțineri confirmă, încă o dată, o realitate pe care toată lumea o cunoaște de ani de zile: România a făcut tot ce ține de ea pentru a respecta și aplica acordul Schengen. Din partea Parlamentului European, România are din nou undă verde pentru a fi în Schengen” a scris pe contul de Facebook, eurodeputatul Gheorghe Falcă.