Ionel Bulbuc, dedicat proiectelor culturale și sportive ale județului Arad. Teren de sport multifuncțional și terasă acoperită, inaugurate la Căsoaia

Data publicare: Sambata, 15 Octombrie, 2022 Total: 1150 accesari

Ionel Bulbuc, dedicat proiectelor culturale și sportive ale județului Arad. Teren de sport multifuncțional și terasă acoperită, inaugurate la Căsoaia

În România există doar câteva tabere școlare administrate de Consiliile Județene. Două dintre ele sunt în Arad, la Căsoaia și Moneasa. Tabăra de la Căsoaia este, de astăzi, și mai atractivă, după o investiție de aprox. 95.000 de euro. Investiția a fost inaugurată în prezența câtorva sute de liceeni și elevi de școală generală din tot județul.

 

Astăzi, sub sloganul „Sport&Fun la Căsoaia”, au fost inaugurate un teren de sport multifuncțional și o terasă acoperită, în cadrul proiectului „Toți împreună prin cultură și mișcare – proiect de integrare a rromilor în societate”, finanțat cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), autoritate contractantă - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

La inaugurare au participat, alături de elevi din aproape toate orașele din județ, reprezentanți ai autorității contractante, Consiliului Județean Arad, Centrului Cultural Județean Arad, Primăriei Târnova, Primăriei Șiria și GAL Miniș-Măderat. Am gândit o strategie pentru dezvoltarea taberelor și, pas cu pas, reușim să o punem în practică. Consiliul Județean a făcut bine că a preluat taberele de la minister, dovedind, încă o dată, rolul descentralizării. Cu cât aducem mai aproape decizia de beneficiar, cu atât interesul de a dezvolta investiția este mai mare. Aș vrea să mai pun accentul pe GAL-uri care, împreună cu AFIR, au o absorbție de 100%, nu așa cum se întâmplă la nivelul ministerelor, unde se consumă 60% din bani, și România pierde astfel banii europeni. Pas cu pas reușim să ne dezvoltăm tot mai mult” – a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Pe parcursul întregii zile, la Căsoaia a avut loc un mini turneu de fotbal, la care au participat zece echipe de la liceele din județul Arad și s-au desfășurat diverse activități pentru tinerii și copiii rromi din zonă (atelier de pictură pe sticlă, workshop de fotografie, atelier de dicție, acțiune de ecologizare). La eveniment a fost prezent și sculptorul Dumitru Paina, care le-a prezentat tinerilor Parcul de Sculptură de la Căsoaia, dar și reprezentanți ale celor două universități arădene, Universitatea Aurel Vlaicu și Universitatea Vasile Goldiș, care și-au prezentat oferta tinerilor de liceu.

 

 Doresc să mulțumesc tuturor partenerilor și persoanelor care s-au implicat în acest proiect frumos, prin care ne dorim să dăm viață spațiului de la Căsoaia. Scopul nostru este să oferim terenul de sport și terasa acoperită oamenilor, să se bucure de ele și să contribuim la integrarea și implicarea copiilor și tinerilor rromi din zonă în activități culturale și sportive. În următorii cinci ani vom organiza la Căsoaia mai multe evenimente tematice, cu ajutorul Centrului Cultural Județean Arad” – a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Garofița Popa, directorul executiv GAL Miniș-Măderat, a subliniat, la rândul său, parteneriatul cu Consiliul Județean și cu Centrul Cultural Județean, prin care s-a generat acest proiect important pentru toată zona Căsoaia-Târnova-Arăneag, una care are nevoie de astfel de investiții pentru a redeveni atractivă. În final, președintele Consiliului Județean a declarat că este posibil ca deja din această toamnă să înceapă lucrările la drumul județean Mîsca-Măderat-Arăneag, iar Consiliul Județean va realiza și 5 km de covor asfaltic pentru a lega acest drum de Căsoaia.

 

Despre proiect

 

Toți împreună prin cultură și mișcare – proiect de integrare a romilor în societate este un proiect de investiții privind modernizarea și dotarea Taberei de copii și tineret de la Căsoaia, din Satul Arăneag, Comuna Târnova, Județul Arad, și vine în întâmpinarea nevoii de integrare a populației rrome din teritoriul GAL Podgoria Miniș-Măderat.

 

În cadrul proiectului s-au realizat, pe parcursul a 33 de luni, un teren multifuncțional de sport și o terasă acoperită parter (facilitate necesară pentru activități culturale/artistice), în incinta Taberei de copii și tineret de la Căsoaia, destinate în principal tinerilor și copiilor rromi, din teritoriul GAL.

 

Atât terenul de sport, cât și terasa, vor fi exploatate pe termen lung pentru desfășurarea unor activități destinate integrării populației rrome, aici urmând să fie valorificate metode/tehnici non-formale și activități din sfera sporturilor (fotbal,volei,handbal,tenis etc) și din sfera culturii/artei (pictură, pictură pe sticlă etc).

 

Având în vedere numărul mare de activități sportive și culturale pe care Centrul Cultural Județean Arad le are în plan pentru perioada 2020-2025, o parte dintre ele se vor desfășura în cadrul Taberei de copii și tineret de la Căsoaia,  datorită  avantajelor clare de care dispune tabăra în momentul de față, atât din punct de vedere al infrastructurii, rezultată prin investiția făcută prin prezentul proiect, cât și din punct de vedere al grupului țintă ,care pot fi tineri din toate mediile dar și din grupurile vulnerabile.

 

Construirea unui teren de sport multifuncțional și a unei terase acoperite P (parter)  în Tabăra de la Căsoaia reprezintă un pas important în ceea ce privește implementarea unor măsuri de incluziune, prin sport și  cultură, în beneficiul populației rrome la nivelul microregiunii GAL Podgoria Miniș-Măderat.

 

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 94.180 euro, din care finanțare publică prin PNDR - 94.180 euro, iar cofinanțarea privată a beneficiarului  (bugetul județean) - 54.026 euro.