Prezență U.V.V.G. la Gyula la festivalul ”La obârșii, la izvor”

Data publicare: Miercuri, 12 Octombrie, 2022 Total: 659 accesari

Prezență U.V.V.G. la Gyula la festivalul ”La obârșii, la izvor”

Duminică, 9 octombrie 2022, la Gyula,  s-a desfășurat cea de a XIII-a ediție a Festivalului de promovare și păstrare a culturii populare și tradiționale românești, ,,La obârșii, la izvor”, eveniment organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu sprijinul Ambasadei României și a Consulatelor  Generale ale României de la Szeged și Gyula și autorităților locale din județul Timiș.

 

În fiecare an, manifestarea a fost susținută de către un județ din țara-mamă, care a prezentat cultura și tradițiile folclorice locale ale zonei respective: Arad, Bihor, Sălaj, Caraș- Severin, Satu- Mare, Bistrița -Năsăud, Maramureș, Alba..., iar în acest an, a fost județul Timiș.

 

Invitarea Rectorului Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad, Prof. univ. dr. Habilitas Coralia Adina Cotoraci, de a participa și la ediția din acest an a prestigiosului eveniment, este expresia bunei și îndelungatei colaborări pe tărâm cultural, spiritual și educațional dintre Universitate și Episcopia românilor ortodocși din Ungaria, celor doi ierarhi ai acesteia, Preasfințitului Sofronie Drincec, primul episcop al nou înființatei eparhii și Preasfințitului Siluan, actualul episcop, conferindu-li-se titlul de Doctor honoris causa al Universității.   

 

Programul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești, în catedrala episcopală din Gyula, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și Preasfințitul Siluan, Episcopul Românilor din Ungaria, înconjurați de un sobor de preoți dintre care a făcut parte și Preot conf. univ. dr. Vasile Ioan Pop, reprezentantul rectorului U.V.V.G. Arad.

 

În a doua parte a zilei, în sala de festivități a Liceului Românesc ,,Nicolae Bălcescu” din Gyula, în prezența unui public numeros, ansamblul folcloric al tinerilor din cadrul Consiliului Județean Timiș, interpreți de muzică populară și dansatori, au etalat frumusețea și bogăția folclorului bănățean, contribuind astfel la întărirea sentimentului românilor din Ungaria, de apartenență la poporul român și de păstrare a idențității naționale.

 

La final au fost adresate organizatorilor mulțumiri pentru invitarea Universității de Vest „Vasile Goldiș” la acest eveniment, precum și felicitări pentru  buna desfășurare a acestuia. Gazdele: Preasfințitul Părinte Episcop Siloan; Dl. Florin Vasiloni, Consul General; Dl. Gheorghe Cozma, Președintele Autoguvernării pe țară a românilor din Ungaria, D-na Prof. Maria Gurzău Czegledi- Director al Liceului Nicolae Bălcescu, au transmis Doamnei Rector, cuvinte de mulțumire și apreciere.